Kylmän sodan Saab AJS 37 Viggen -hävittäjä Jämin suihkulennokkikisojen avajaisnäytökseen

saab_AJS_37_SHFJämillä järjestetään elokuussa 2017 Jet World Masters -kisa RC-suihkulennokeille. Tapahtuman avajaisissa 13. elokuuta on myös lentonäytös, jossa kaikkien esiintyjien voimanlähteenä on suihkumoottori. Uusin kiinnitys on Swedish Air Force Historic Flightin Saab AJS 37 Viggen -suihkuhävittäjä.

Jet World Masters -kisaan osallistuu tarkasti mittakaavan mukaisiksi rakennettuja radio-ohjattuja suihkumoottorilennokkeja. Ne arvostellaan niin ulkonäön kuin lentoesityksen perusteella. Koneissa on toimiva pienoiskokoinen suihkuturbiini, joten äänimaailma ja kerosiinin tuoksu ovat samat kuin oikeiden täysikokoisten suihkukoneiden lähistöllä.

Kahden vuoden välein eri puolilla maailmaa järjestettävän Jet World Mastersin avajaiset korvaavat tulevana kesänä perinteisen Jämi Fly In -tapahtuman. Aiemmin on kerrottu, että Jämillä usein nähty Ilmavomien entinen Fouga Magister -suihkuharjoituskone on mukana elokuun tapahtumassa.

Uusin julkistus Jet Power -näytöksen ohjelmaan on ruotsalainen Saab AJS 37 Viggen -suihkuhävittäjä. Kylmän sodan aikaa edustava ikoninen canardilla ja delta-siivellä varustettu kone oli länsinaapurimme lentokoneteollisuuden huipputuote. Viggen teki ensilentonsa 1967.

JWM-kisan järjestäjät eivät ole kertoneet, mistä Viggen operoi käydessään Jämin näytöksessä. Se saattaa tulla suoraan kotitukikohdastaan Såtenäsistä. Jos kone lentää Suomesta, se tuskin tukeutuu Jämille.

Maantietukikohdista reserviläisten huoltamana operoitavaksi suunniteltu Viggen kykeni eri versioina ilmataisteluun, rynnäköintiin ja tiedusteluun. Se erikoisuutena oli jarrutus suihkuvirtausta kääntämällä. Tämän ns. reverssin avulla hävittäjä kykeni myös peruuttamaan.

Swedish Air Force Historic Flightin edelleen lentokunnossa säilyttämä AJS 37 on 90-luvun alussa uudistettu monitoimiversio. Viggen-hävittäjiä on nähty Suomessa lentonäytöksissä 1993 Lappeenrannassa, 1997 Rissalassa ja 1998 Rovaniemellä. T.T.

Lue myös: