Lentoyhtiöiden musta lista päivittyi - EU:n kieltolistalla kaikkiaan 181 lentoyhtiötä

approachEuroopan komissio päivitti 16. toukokuuta luettelon lentoyhtiöistä, jotka on asetettu toimintakieltoon tai joiden toimintaa rajoitetaan EU:ssa. Luettelo tunnetaan EU:n "mustana listana" ja sillä on nyt 181 lentoyhtiötä. Tuoreimman tarkastelun myötä kaikki Beninin ja Mosambikin lentoyhtiöt vapautuivat rajoituksista. Listalle kuitenkin liitettiin neljä yksittäistä lentoyhtiötä.

"Olen ilahtunut, että voimme poistaa Beninin ja Mosambikin lentoyhtiöt EU:n toimintakieltolistalta. Heidän tekemänsä työ on tuottanut tulosta", sanoi EU:n liikenneasioista vastaava komissaari Violeta Bulc.

"Kyseessä on samalla signaali kaikille kuudelletoista listalla oleville maalle siitä, että yhteistyön tekeminen tuottaa tuloksia. Komissio ja EASA ovat valmiina avustamaan lentoturvallisuuden parantamisessa", kommentoi Bulc.

Toimintakieltolistalta vapautettiin uusimman päivityksen myötä kaikki Beninin ja Mosambikin lentoyhtiöt. EU:n mukaan lentoturvallisuus näissä maissa on parantunut entisestään.

Lentoturvallisuuspuutteita todettiin sen sijaan Nigeriassa, Saint Vincent ja Grenadiineilla, Ukrainassa ja Zimbabwessa. Kaikista näistä toimintakieltolistalle päätyi yksi lentoyhtiö.

Niitä ovat Nigerian Med-View, Saint Vincent ja Grenadiinien Mustique Airways, Ukrainan Aviation Company Urga ja Zimbabwen Air Zimbabwe. EASA havaitsi edellämainittujen yhtiöiden ongelmat kolmansien maiden ns. TCO-hyväksyntöjä arvioitaessa.

EU:n mustalla listalla on nyt 16 valtion kaikki rekisteröidyt lentoyhtiöt eli yhteensä 181 lentoyhtiötä, joilla on täydellinen lentokielto EU:ssa.

A320_wingtip_1 Nämä maat ovat Afghanistan, Angola (paitsi yksi yhtiö, joka operoi rajoitetulla luvalla), Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Djibouti, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Gabon (lukuun ottamatta kahta lentoyhtiötä, joiden toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Indonesia (lukuun ottamatta seitsemää lentoyhtiötä), Kirgisia, Liberia, Libya, Nepal, Sambia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone ja Sudan.

Lisäksi kieltolistalla seitsemä yksittäistä lentoyhtiötä, joita ovat iranilainen Iran Aseman Airlines, irakilainen Iraqi Airways ja Surinamin Blue Wings Airlines, Nigerian Med-View Airlines,  Saint Vincent ja Grenadiinien Mustique Airways, Ukrainan Aviation Company Urga ja Zimbabwen Air Zimbabwe. Näitä yhtiötä valvovat viranomaiset ovat havainneet yhtiöissä turvallisuuspuutteita.

Edellämainittujen toimintakiellossa olevien lentoyhtiöiden lisäksi EU-alueelle mahdollisesti saapuville kuudelle yhtiölle on asetettu myös toimintarajoituksia. Seuraavat yhtiöt saavat operoida alueelle vain rajoitetusti ja tietyillä konetyypeillä Afrijet ja Nouvelle Air Affaires SN2AG (Gabon), Air Koryo (Pohjois-Korea), Air Service Comores (Komorit), Iran Air (Iran) ja TAAG Angola Airlines (Angola).

Komission tekemä päätös perustuu yksimielisyyteen EU:n lentoturvallisuuskomiteassa, joka kokoontui 25.-26. huhtikuuta. Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista, jotka tulevat kaikista 28:sta EU:n jäsenvaltiosta ja niitä tukee Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA. Arvioinnit perustuvat kansainvälisiin turvallisuusstandardeihin sekä kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n asettamiin standardeihin.

Lue myös: