Maavoimien myöhässä olevat Mini-UAV:t saadaan huhtikuussa alennusten kera (video)

Orbiter_2_AeronauticsPuolustusvoimien israelilaiselta Aeronautics Ltd:ltä hankkimat Orbiter II Mini-UAV:t toimitetaan huhtikuussa miltei vuoden myöhässä, kertoo YLE Uutiset. Alkuperäisestä lähes 24 miljoonan euron kauppahinnasta saadaan alennusta korvauksena viivästyksestä.

Puolustusministeriö tilasi huhtikuussa 2012 maavoimille Orbiter II -minitiedustelulennokkeja  Kauppa sisältää järjestelmien ohella koulutuksen, dokumentaation sekä varaosia. Hankinnan kokonaissumma on noin 23,6 miljoonaa euroa.

orbiter_simulator_simlatYLE:n haastatteleman Puolustusvoimien edustajan mukaan viivästyminen johtui Suomen haluamasta päivityksestä jo valmiiseen järjestelmään. Sen toteuttaminen on tuottanut valmistajalle enemmän työtä kuin arvioitiin.

Minilennokkien eli miehittämättömien tiedusteluilma-alusten (UAV) osto liittyy jalkaväkimiinojen mukana poistuvan suorituskyvyn korvaamiseen. Hanke käynnistyi vuonna 2009. Lennokeilla parannetaan aluevalvontakykyä ja joukkojen tilannekuvaa.

Puolustusvoimat kilpailutti hankinnan kansainvälisesti. Helsingin Sanomat kertoi tammikuussa 2014, että Aeronautics olisi pyrkinyt valtamaan markkinoita polkuhinnoittelulla. Lehden mukaan toisen israelilaisyhtiön ja suomalaisen Patrian tarjoukset olivat 2-3 kertaa kalliimpia. Israelilaismediassa on mainittu kaupan suuruudeksi 55 järjestelmää, joka tarkoittaisi satoja ilma-aluksia.

Orbiter II on keskimmäinen kokoluokka Aeronauticsin kolmen samaa nimeä kantavan tiedustelulennokin valikoimasta. Sen kärkiväli on noin kolme metriä.

Voimanlähteenä on harjaton sähkömoottori, joten UAV on hiljainen ja vaikeasti havaittavissa. Potkuri on rungon perässä ja se on kokoontaittuva.

UAV lentää 30-70 solmun nopeudella ja akuista saadaan irti toiminta-aikaa 3-4 tuntia. Lennolla se on gyrostabilisoitu. Hyötykuormaa, kuten kameroita, lennokki pystyy ottamaan 1,5 kg.

Orbiter2_AeronauticsOrbiter kykenee toimimaan yöllä ja päivällä sekä myös huonoissa sääolosuhteissa. Sitä ohjataan kenttäkelpoisen kannettavan tietokoneen kaltaisella päätteellä. Tyypillinen käyttöetäisyys on 10 - 15 km.

Purettuna lentoonlähtöpainoltaan 10-kiloista lennokkia on helppo kuljettaa miesvoimin kantamallakin. Sen pystyy kokoamaan käyttökuntoon noin 10 minuutissa. Lentoon se lähtee kevyestä katapultista (otsikkokuvassa) ja laskeutuu laskuvarjon varassa.

Minilennokkia käytetään maavoimien joukkotuotannon mukaisessa koulutuksessa. Niitä voidaan käyttää myös muiden viranomaisten tukemiseen.

Lennokkia operoi koulutettu varusmiesryhmä. Puolustusvoimien kunnossapidon strategiselle kumppanille Millog Oy:lle ulkoistetaan järjestelmän huolto- ja ylläpitokyky.

Aeronauticsin markkinointivideolla näkyy miten Orbiteria operoidaan ja millaista kuvaa se tuottaa. Mukana on myös kuvaa pohjoisista olosuhteista.

YLE:n uutinen

Lue myös Lentoposti.fi -uutinen: