Miehittämätön Schiebel-helikopteri UAS operoi Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaivalta

schiebel_raja_0919_4Miehittämätön itävaltalainen Schiebel Camcopter S-100 -helikopteri on tehnyt sarjan koelentoja Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaiva Turvalta. Viisi päivää kestäneet testit liittyvät Valvonta 2 -hankkeeseen, johon on saatu rahoitusta European Maritime and Fisheries Fund -rahastolta.

Camcopter S-100 on miehittämätön UAS (Unmanned Air System), joka on aiemmin osoittanut toimivuutensa sotilas- ja siviilikäytössä. Pystysuoriin nousuihin ja laskeutumisiin kykenevä Camcopter voi lentää näköyhteyden ulkopuolella jopa 200 kilometrin päähän.

Se voi kuljettaa 34 kilon hyötykuormaa jopa 10 tunnin ajan. Suurin lentoonlähtöpaino (MTOW) on noin 200 kiloa.

schiebel_raja_0919_1Ulkovartiolaiva Turvalta Camcopterilla lennettiin Suomenlahdella yöllä ja päivällä erilaisia etsintätehtäviä sekä suoritettiin yleisvalvontaa. Tarkkailijoita elokuussa järjestetyissä testeissä oli mukana mm. Puolustusvoimista, Tullista, Maa- ja metsätalousministeriöstä sekä Ilmatieteenlaitokselta.

Valmistajan mukaan Camcopter S-100 valittiin kokeiltavaksi koska sen tiedettiin kykenevän vaativiin ISR-tiedustelutehtäviin (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance). Tyyppi on kuitenkin vain yksi vertailtavina olevista järjestelmistä.

Rajavartiolaitoksen testeissä Camcopterin hyötykuormana oli L3Harris Wescam MX-10 Electro-Optical/Infrared -pallokamera (EO/IR). Lisäksi kopterissa oli Overwatch Imaging PT-8 - meritiedustelujärjestelmä. Se käyttää tekoälyä havaittujen maalien luokittelemiseen.

schiebel_raja_0919_5Mukana kopterissa oli myös normaali merenkulun AIS-lähetin (Automatic Indentification System), joka lähettää paikkatietoa samaa järjestelmää käyttäville aluksille.

"Olemme tyytyväisiä testien tuloksiin ja toivomme palaavamme Suomeen pian", totesi Schiebel Groupin hallituksen puheenjohtaja Hans Georg Schiebel tiedotteessa.

Ulkovartiolaiva Turva on varustettu keulassa olevalla helikopterikannelta, jolta Camcopter-operaatiot tehtiin. Alus on rakennettu Raumalla ja se laskettiin vesille 2013 (lue lisää linkistä alla).

Patria ja Schiebel kertoivat vuonna 2017 yhteistyöstään Patrian CANDL -datalinkin (Compact Airborne Networking Data Link) integroimisesta Schiebelin  Camcopter S-100 -ilma-alukseen. T.T.