Norjan kilpailuviranomainen hyväksyi Norwegianin Widerøe-kaupan

Norwegian_WideroeNorjan kilpailuviranomainen Konkurransetilsynet on hyväksynyt kaupat, jossa Norjan suurin alueellinen lentoyhtiö Widerøe siirtyy Norwegianin omistukseen. Kauppa oli vaarassa kaatua kilpailuviranomaisen kantaan, mutta lisäselvitysten jälkeen kilpailuviranomainen antoi kaupalle hyväksyntänsä 21. joulukuuta 2023.

Norjan kilpailuviranomainen kertoo tutkineensa yrityskaupan perusteellisesti, sillä lentoliikennemarkkinat ovat tärkeät norjalaisille kuluttajille. Viranomainen on mm. kerännyt ja tarkastanut laajasti dokumentaatiota osapuolilta ja muilta markkinoiden toimijoilta.

Selvitysten perusteella kaupan osapuolille oli jo 17. marraskuuta ilmoitettu valvontaviranomaisen suunnitelmasta keskeyttää hankinta, koska se voisi merkittävästi heikentää kilpailua markkinoilla. Norwegian ja Widerøe antoivat lisäselvityksiä, joiden perusteella tehtyjen uusien arvioiden pohjalta ei hankinnan keskeytykselle enää ollut perusteita.

"Hankintaa on arvioitu perusteellisesti. Olemme nyt tulleet siihen tulokseen, että tämä yrityskauppa ei merkittävästi estä tehokasta kilpailua Norjan lentoliikennemarkkinoilla. Siksi kauppa voidaan toteuttaa", sanoi Norjan kilpailuviraston johtaja Tina Søreide.

Norwegian ja Widerøe ilmoittivat heinäkuussa 2023 suunnitelmasta, jonka mukaan Norwegian ostaa Widerøen 1125 miljoonalla Norjan kruunulla eli noin 97 miljoonalla eurolla.

"Olemme iloisia Norjan kilpailuviranomaisen päätöksestä ja siitä, että he ottivat annetut lisätiedot huomioon. Hankinta vahvistaa asiakkaidemme reittitarjontaa Norjassa ja mahdollistaa saumattoman matkustuskokemuksen reittiverkostossamme. Meillä tulee olemaan tehokkaammat operaatiot, jotka varmistavat ilmailualan vahvuutta, työpaikkoja ja työehtoja Norjassa", sanoi Norwegianin toimitusjohtaja Geir Karlsen.

Kaupan on määrä tarjota asiakkaille vahvempaa reittitarjontaa ja enemmän vaihtoehtoja sekä  turvata norjalaisia työpaikkoja. Norwegianille kauppa mahdollistaa toisiaan täydentävien reittiverkostojen yhdistämisen, jonka lisäksi se tuo merkittäviä toiminnallisia synergiaetuja ja monipuolistaa Widerøen ostoliikennereittitarjontaa.

Widerøe palvelee yli 40 pientä ja keskisuurta lentokenttää Norjassa. Niiden lisäksi se lentää joillekin suuremmille lentoasemille Euroopassa. Yksi tällaisistä kohteista on Helsinki-Vantaa, jonne Widerøe lentää lentoja  Bergenistä ja Tromssasta Finnairille Dash-8 Q400 ja Embraer E190-E2 -koneilla. Kauppa ei vaikuta olemassa oleviin sopimuksiin muiden lentoyhtiöiden kanssa.

Norwegian puolestaan lentää yli 300 reitillä yli 120 kohteeseen Pohjoismaissa ja Euroopassa. Widerøen brändi ja operointi jatkuu erillisenä lentoyhtiönä ja sen pääkonttori tulee pysymään Bodøssä.

 Lue myös: