Olympialaiset avannut kuningatar Elisabet "hyppäsi laskuvarjolla" stadionille AW139-helikopterista (video)

AW139 G-OLYM_netKun Englannissa järjestetään suuria juhlia, ilmailu saadaan aina jotenkin ujutettua mukaan. Niin kävi olympialaisten avajaisissakin. Mukana oli luonnollisesti Royal Air Force, mutta myös englantilais-italiainen AgustaWestland AW139 G-OLYM.

Jo ennen virallista avajaisohjelmaa Red Arrows teki päivän vielä vallitessa yhdeksällä BAe Hawkilla ylilennon sini-puna-valkoisia savuja käyttäen. Muodostelma kaarsi myös Hyde Parkin ylle. Puistossa pystyi seuraamaan avajaisia Englannin suurimman videoscreenin kautta ja väkeä oli tietysti runsaasti.

Olympialaiset virallisesti avannut 86-vuotias, 60 vuotta Iso-Britanniaa hallinnut kuningatar Elisabet puolestaan saapui stadionille ainakin yleisölle näytetyn videokertomuksen mukaan laskuvarjolla.

Videolla monarkin haki Buckinghamin palatsista olympiastadionille AgustaWestland AW139 -helikopterilla kukas muu kuin itse kuningattaren salaisessa palvelussa työskentelevä James Bond 007. Stadionin yleisö yltyi suosionosoituksiin, kun kävi ilmi että videolla esiintyy todellakin oikea kuningatar

Bond eli näyttelijä Daniel Graig saattaa videolla kuningattaren palatsin pihalla odottavaan G-OLYM-rekisteriä kantavaan AW139-kopteriin. Se on maalattu Britannian lipun mukaan "Union Jack burst" -värikaavioon. Lentoonlähtöä ihmettelemässä ovat kuningattaren kuuluisat Corgi-koirat.

AW139 ajaa näyttävän reitin stadionille Lontoon yli mm. lentämällä kuuluisien maamerkkien ohi ja jopa Tower Bridgen läpi. Lopulta "Elisabet" ja Bond hyppäävät stadionille laskuvarjoilla, jotka luonnollisesti on väritetty Englannin lipun kuviolla.

Monet ovat hämmästelleet, miten yleensä perinteisistä arvoista tiukasti kiinni pitävä kuningatar Elisabet on saatu mukaan näyttelemään fiktiivisen James Bondin seuraksi. Hän toteaa jo maaliskuussa kuvatulla videolla kuninkaalliseen tyyliinsä "Evening, mr Bond". Syynä mukana ololle lienee olympialaisten nostattama "kaikki Englannin puolesta" -henki.

Jotta yleisö näkisi illan pimeydessä edes jotakin hypystä, kopteri leijui vain 250 metrin korkeudessa stadionin yllä. Avajaisissa Bondia ja Elisabetiä livenä esittäneet stunt-hyppääjät Gary Conner ja Mark Suttan avasivat varjonsa vain 150 metrissä. He laskeutuivat stadionin vieressä olevalle sillalle.

Kun laskuvarjot olivat kadonneet yleisön näkyvistä, kuningatar asteli hetken kuluttua tyynenä aitioonsa samassa asussa kuin videolla. Suosionosoitukset annettiin seisomaan nousten.

Avajaisohjeman ohjauksesta vastasi Danny Boyle, joka on palkittu Oscarilla Slummien miljonääri -elokuvastaan. Hän myös keksi idean liittää kuningatar ja Bond samaan kohtaukseen.

Videon valmisteluihin osallistui myös AgustaWestland AW109 Power, josta kuvattiin G-OLYM ylittämässä Lontoon maamerkkejä.

AW101Olympic_netSuuremmasta, samaten Union Jackin väreihin maalatusta AW101 Merlin -kopterista puolestaan pudotettiin osana avajaisten ohjelmaa kahdeksan miljardia palaa puna-sini-valkoista paperissilppua stadionille.

Olympialaisten oikeuksia haukan lailla valvova Kansainvälinen Olympiakomitea on poistattanut YouTubesta avajaisiin liittyvät videot, mutta Suomessa kisat välittävä Yleisradio on voinut  julkaista kuningattaren vauhdikkaan avajaismatkan myös internetissä.

 

Avajaisohjelman "Bond saattaa kuningattaren stadionille" -osuus YLE:n videossa

Hawkin ohjamosta kuvatussa RAF:n videossa Red Arrows lentää olympiastadionin yli: You Tube

 

Lue myös: