Onnettomuustutkintaryhmä aloittanut - Ilmavoimien Hawkit toistaiseksi lentokiellossa

hawk_turma_2_puolustusvoimatOnnettomuustutkintaryhmä on aloittanut työnsä kahden suihkuharjoituskoneen putoamisalueella. Ilmavoimien Hawkit ovat lentokiellossa, kunnes tekninen vika on saatu rajattua pois onnettomuuden syistä. Ilmavoimien tiedotteessa ei lentokiellon ohella juurikaan kerrota uutta tietoa tapauksesta.

Onnettomuutta tutkimaan on nimetty kuusihenkinen ryhmä, jota johtaa majuri Mikko Pekkala. Ryhmässä on lääkäri-, poliisi- ja ohjaajajäsenten lisäksi tekninen asiantuntija sekä Sotilasilmailun viranomaisyksikön edustaja.

hawk_turma_puolustusvoimatTorstaina on tehty kenttätutkimusta maastossa sekä kuultu kahden muun ilmassa olleen ohjaajan lausuntoja. Julkaistujen kuvien perusteella ainakin toinen Hawk on pudonnut suolle, joten olosuhteet ovat haastavat.

"Hawk-kalustoa koskeva lentokielto on normaali menettely onnettomuustilanteen jälkeen", vakuuttaa majuri Pekkala. Näin varmistetaan lentoturvallisuus, kunnes tekninen vika on  suljettu pois.

Onnettomuustutkintaryhmän johtajan mukaan työt kestävät pitkään. Pelkästään kenttätutkimuksen odotetaan vievän useita vuorokausia. Onnettomuusalue on edelleen eristetty. Lentokieltoa sen yläpuolisessa ilmatilassa jatketaan toistaiseksi.

Olosuhteet tutkinnan toteutukselle ovat haastavat. Pimeys rajoittaa käytännön toimenpiteitä siten, että maastossa tutkimusta on mahdollista tehdä lähinnä aamukahdeksan ja iltapäivä neljän välillä.

"Tänään olemme saaneet määritettyä karkeasti tutkittavan alueen. Lisäksi olemme aloittaneet toisen hylyn vaurioiden dokumentoinnin", kertoo Pekkala.

MLU_HW_1Jo nyt on todettu, että molemmat turmakoneet ovat korjauskelvottomia. Ne tuhoutuivat perusteellisesti. Kun kenttätutkimukset on saatu hylkyjen osalta päätökseen, ne siirretään muualle.

Kaksi Ilmavoimien Sveitsistä ostamaa BAe Hawk Mk66 -harjoitussuihkukonetta osui toisiinsa harjoituslennolla Perhossa, Salamajärven alueella Keski-Pohjanmaalla 13. marraskuuta. Koneet olivat koulutusohjelman mukaisessa kaartotaisteluharjoituksessa.

Toisen onnettomuuskoneen ohjaaja menehtyi turmassa. Ilta-Sanomien mukaan hän ei missään vaiheessa ottanut yhteyttä radiolla, vaikka näin alkuvaiheen uutisoinnissa kerrottiin. Toisen pudonneen koneen ohjaaja on vielä sairaalahoidossa. Hoitavan lääkärin antaman tiedon mukaan hänellä ei ole hengenvaaraa.

Kolmas harjoitukseen osallistunut kone tuli turvallisesti laskuun. Tiedotusvastuu lento-onnettomuuteen liittyvissä asioissa on nyt  onnettomuustutkintaryhmällä.