Pohjanmaa-luokan taistelualuksiin kehittyneemmät Evolved Sea Sparrow Block 2 -ilmatorjuntaohjukset

ESSM_fridtjofnansen_2014_dvids_usnavy_netPuolustusvoimat on päivittänyt tulevien Pohjanmaa-luokan taistelualusten ilmatorjuntaohjustyyppiä. Raytheonin Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) -ohjuksesta on  valmistunut uusi ja paranneltu Block 2 -malli, joka korvaa aiemman Block 1-ohjustyypin Laivue 2020 -hankkeen aluksissa.

Laivue 2020-hankkeen käynnistyessä Pohjanmaa-luokan ilmatorjuntaohjukseksi valittiin Raytheonin Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM Block 1) ja laukaisinalustaksi Lockheed Martinin VLS Mk.41 -laukaisinyksikkö (Vertical Lauch System). Tämä yhdistelmä on myös Yhdysvaltojen laivaston käyttämä pääomasuoja-ase (uutisemme aiheesta: Merivoimien Pohjanmaa-korvetteihin siilolaukaistavat Evolved SeaSparrow -ilmatorjuntaohjukset (video)).

Laukaisinalustan siiloon voi asentaa ns. Quad pack Mk.25 -telineen, jolloin jokaiseen voidaan ladata neljä ESSM-ohjusta. Siten yhteen VLS-kokonaisuuteen mahtuu kaikkiaan 32 ohjusta.

pohjanmaa_0919_muodostelma_merivoimatTaistelualusten omasuoja koostuu useista sensori- ja asejärjestelmistä. Ilmatorjuntaohjukset ovat alusten kauaskantoisimmat omasuoja-aseet. Alusta lähestyviin uhkiin vaikuttaminen on aloitettava kymmenien kilometrien päästä. Keskimatkan ilmatorjuntajärjestelmällä voidaan lähestyvät uhat tuhota riittävän etäältä myös avomeriolosuhteissa.

pohjanmaa_0919_merivoimat"Pohjanmaa-luokan alusten ilmatorjuntakyky tulee tämän hankinnan myötä olemaan maailman kärkeä. Nykyaikainen ilmatorjuntaohjus osana Pohjanmaa-luokan omasuojaa tuo merkittävän lisäarvon niin alusluokan ja meripuolustuksen ilmatorjuntaan kuin myös koko Suomen ilmapuolustukselle, Merivoimien suunnittelupäällikkö", arvioi kommodori Mikko Laakkonen.

Uuden ESSM Block 2 -ohjuksen myyntilupa Suomelle saatiin keväällä 2022, joten uuden ja erilaisella toimintaperiaatteella toimivan Block 2 -ohjuksen vaatimat muutokset saadaan mukaan Pohjanmaa-luokan taistelujärjestelmän viimeistelyyn.

Suomessa Pohjanmaa-luokan korvetteihin asennettavan ilmatorjuntaohjusjärjestelmä nimi on ITO20.

Uusi järjestelmä kasvattaa merivoimien alusten ilmatorjunna ulottuvuuden 12 kilometristä jo 50:een. Nykyisin Hamina-luokan ohjusveneillä ja Hämeenmaa-luokan miinalaivoilla on käytössä eteläafrikkalainen Denel Umkhonto -ilmatorjuntaohjus (ITO04).


Parannettua osumatarkkuutta

Uuden Block 2 -version kehitystyö aloitettiin vuonna 2014. Jatkokehitetyn Block 2 -ohjuksen suorituskyvylliset erot vanhempaan Block 1 -ohjukseen ovat selkeät. Ohjuksen osumatodennäköisyys sekä tehokas torjuntaetäisyys ovat parantuneet.

ESSM-launchESSM Block 2 käyttää aiempaa tehokkaampaa propulsio-osaa ja ohjus on hieman kookkaampi kahden aktiivisen hakupään sekä uudenlaisen taistelukärjen takia. Myös tietovuoyhtydeksiä, inertiajärjestelmää ja liikehtimiskykyä on kehitetetty aiempaan verrattuna.

Block 2 -ohjuksen nopeuden arvioidaan ylittävän 4 Machia ja kantama olisi yli 50 kilometriä. Ohjus pystyy hakeutumaan maaliin itsenäisesti tutkansa avulla ns. ammu ja unohda -periaatteella.

Raytheon ESSM Block 2 -ohjushankkeen odotetaan etenevän täyteen tuotantovauhtiin tilikaudella 2025.

 ESSM on US Navyn ja 12 maan muodostaman konsortion kehitystyön tulos. Yhteistyössä ovat mukana Yhdysvallat, Australia, Kanada, Tanska, Saksa, Kreikka, Alankomaat, Norja, Espanja, Belgia, Portugal ja Turkki. MH

Videolla Evolved SeaSparrow (ESSM) Block 2 -ohjuksen koelaukaisu VLS-siilosta vuonna 2018:

Lue myös aiempi uutisemme Pohjanmaa-luokan ESSM-järjestelmähankinnasta: