Puolustusbudjetista rahaa Hornetien ja Hawkien elinkaaren turvaamiseen sekä Vinkojen korvaamiseen

MLU_HN_2Hallitus on julkistanut talousarvioesityksen mukaisen vuoden 2017 puolustusbudjetin. Siihen on sisällytetty esitys mm. Ilmavoimien Hornet- ja Hawk-lentokalustojen jäljellä olevan elinkaaren turvaavia hankkeita sekä Vinka-koulukoneiden tilausvaltuutuksesta.

Puolustusministeriön hallinnonalalle esitetään budjetissa määrärahoja 2 824 miljoonaa euroa. Yli kolmasosa sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeisiin suunnitelluista määrärahoista eli noin 918 miljoonaa euroa käytetään materiaaliseen valmiuteen.

Puolustusmateriaalihankintojen osuus on tästä 480 miljoonaa euroa. Lisäksi Puolustusvoimien toimintamenomäärärahoista on suunniteltu käytettävän materiaalin kunnossapitoon ja joukkojen varustamiseen noin 434 miljoonaa euroa.

Ilmapuolustuksen osalta on määrä mm. ylläpitää ilmatorjunnan ja Hornet-järjestelmän suorituskykyä. Puolustusvoimat jatkaa myös vuonna 2015 käynnistettyjä hankkeita 2020-luvulla poistuvien ilmavoimien strategisten suorituskykyjen korvaamiseksi.

Asevoimien kehittämisen painopisteenä on yhteisoperaatiokyky, joka koskee kaikkia ulottuvuuksia (maa, meri, ilma, avaruus, informaatio). Siinä korostuvat kattava taistelutilan hallintakyky, kaukovaikuttamiskyky, ohjuspuolustuskyky ja kyberkyvyt.


Tilausvaltuutus Vinka-kaluston korvaamiseksi

FAF_vinka_1Puolustusmateriaalihankintoihin ehdotettavan 519 miljoonan euron suuruisen ja kaikkiaan kolmen tilausvaltuuden sisältävät menot ajoittuvat vuosille 2017-2025.

Tilausvaltuuksilla jatketaan muun muassa Hornet- ja Hawk-lentokalustojen jäljellä olevan elinkaaren turvaavia hankkeita. Mukana on 4,6 miljoonaa euroa rahoitusta BAE systems Hawk Mk 51 -koneiden modifioinniksi.

Ilmavoimien Valmet Vinka -koneilla annettavan lentotokoulutuksen koulutusjärjestelmän ylläpito- ja lentokoulutuspalvelujen hankkimiseksi ehdotetaan 32 miljoonan euron tilausvaltuutta. Menot ajoittuvat vuosille 2017-2024.

Vinka-koulukoneille on etsitty korvaajaa VX-hankkeella. Puolustusvoimien logistiikkalaitos hakee suorituskyvyn korvaamista 28-30 uudella tai tai käytetyllä koulukoneella.

Lue myös: