Puolustusministeriö informoi hävittäjävalmistajia HX-hankkeesta - hankintapäätös vuonna 2021

HN_MLU_ilmavoimatPuolustusministeriö on 16. joulukuuta lähettänyt Iso-Britanniaan, Ranskaan, Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin kirjeen, jossa tiedotetaan F/A-18 Hornetit korvaavan HX-hävittäjähankkeen käynnistämisestä puolustusvoimissa.

HX-hankkeen tavoitteena on korvata 2025 alkaen poistuvan Hornet-kaluston suorituskyky monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla. Puolustusministeriö koordinoi HX-hanketta sekä vastaa hankkeen turvallisuuspoliittisesta ja materiaalipoliittisesta ohjauksesta sekä yhteistoiminnasta muun valtionhallinnon kanssa.

HX-hankkeen omistaa Ilmavoimien komentaja. Ilmavoimien esikunta vastaa hankkeen toimeenpanosta ja toteutuksesta Pääesikunnan ohjauksen mukaisesti. Puolustusvoimien logistiikkalaitos vastaa tietopyynnön ja tarjouspyynnön valmistelusta Ilmavoimien Esikunnan ohjauksen mukaisesti.

HX-hankkeen tietopyyntö lähetetään viimeistään maaliskuussa 2016 Iso-Britannialle, Ranskalle, Ruotsille ja Yhdysvalloille. Hävittäjäehdokkaita ovat NETMA ja BAE Systems Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Saab JAS 39 Gripen NG, Boeing F/A-18E/F Super Hornet , F-15 Eagle, Lockheed Martinin F-16 Fighting Falcon sekä F-35 Lightning II.

Vastaukset tietopyyntöön tulee toimittaa Suomeen vuoden 2016 lokakuun loppuun mennessä.

Tarjouspyyntö lähetetään keväällä 2018 ja hankintapäätös suunnitellaan tehtäväksi vuonna 2021.

Lue myös: