Purjetaitolennon PM-kulta Ruotsiin

NAC2012Moottori- ja purjetaitolennon SM- ja PM-kisat on käyty kuluneella viikkolla Oripään lentokentällä. Purjetaitolennossa Ruotsin joukkue oli Advanced-luokassa lähellä kolmoisvoittoa. Luokan Suomen mestariksi lensi Mikko Luukkanen. Kisat järjesti Turun Lentokerho. Tapahtuma oli samalla kenraaliharjoitus ensi kesän purjetaitolennon MM-kisoihin.

Purjetaitolennossa kilpailu käytiin jo lähtöasetelmiltaan Suomi-Ruotsi -maaottelun hengessä. ”Yhtä lukuun ottamatta kaikki kilpailijat edustivat näitä toisilleen aina niin rakkaita kilpamaita”, naurahtaa kilpailun varajohtaja Hanna Räihä.

Kisojen ainoa naispilotti, Tanskan Lis Arneberg ei onnistunut lyömään kiilaa johtomaiden väliin, vaan mitalit jaettiin Suomen ja Ruotsin kesken. Ennen viimeistä ohjelmaa Ruotsin Pekka Havbrandt oli Suomen Mikko Luukkasen kannoilla Advanced-luokan neljännellä sijalla, mutta Luukkanen onnistui kasvattamaan piste-eroa ja varmisti itselleen pronssimitalin.

Kulta ja hopea matkasivat ko. luokassa Ruotsiin, kirkkaimman mitalin sai vuoden 2010 maailmanmestaruudenkin voittanut Ruotsin Johan Gustafsson. Hän lensi erityisesti taitolentoon suunnitellulla puolalaisvalmisteisella Margański MDM-1 Fox -koneella (kuva). Samaa konetta käytti myös kaksi muuta Ruotsin joukkueen jäsentä.

Kilpailusuoritukset arvioi ja pisteytti kansainvälinen tuomaristo, johon oli kutsuttu jäseniä kaikista osallistujamaista. Päätuomarina toimi itävaltalainen taitolentotuomari Manfred Binder. ”Oripää on erinomainen paikka isojenkin taitolentokisojen järjestämiseen”, kiittelee Binder.

Päättyneet kisat olivat hyvää harjoitusta järjestelyistä vastanneelle Turun Lentokerho ry:lle – ensi vuoden heinäkuussa samalla kentällä kisataan purjetaitolennon maailmanmestaruuksista.

”Kun kisat meille viime vuonna Krakovassa myönnettiin, samassa yhteydessä moottoritaitolennon MM-kisat menivät amerikkalaisten järjestettäväksi”, kertoo Turun Lentokerho ry:n puheenjohtaja Jyri Mattila.

 

Tulokset

Purjetaitolennon Pohjoismaiden mestaruuskilpailu 2012 

Advanced-luokka PM

1. Johan Gustafsson, Ruotsi
2. Daniel Ahlin, Ruotsi
3. Mikko Luukkanen, Suomi 

Sportsman-luokka PM

1. Jyrki Viitasaari, Suomi
2. Erkki Soinne, Suomi

Purjetaitolennon Suomen mestaruuskilpailu 2012 

Advanced-luokka SM

1. Mikko Luukkanen
2. Jukka Pelto-aho
3. Sami Mäntyharju

Sportsman-luokka SM

1. Jyrki Viitasaari, Suomi
2. Erkki Soinne, Suomi

NAC 2012 nettisivut