Raja jatkaa valmistautumista sisärajatarkastusten käyttöönottoon - Helsinki 2018 huippukokous lähestyy

HEL_Twr_logo_2017_1Rajavartiolaitos valmistautuu Schengen-sisärajatarkastusten käyttöönottoon Helsinki 2018 -huippukokouksen ajaksi. Valtioneuvosto ei toistaiseksi ole tehnyt päätöstä asiasta. Käytännnössä Schengen-alueen sisärajoilla tehtävät tarkastukset eivät ole kattavia mutta ne kohdennetaan riskianalyysin perusteella.

Rajavartiolaitos muistuttaa, että sisärajatarkastusten palauttaminen ei tuo muutoksia matkustajille matkustusasiakirjojen osalta. Voimassa olevat säädökset vaadittavien matkustusasiakirjojen osalta ovat voimassa myös sisärajavalvonnan aikana.

Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta 2018. Tapaamista isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kokousjärjestelyistä vastaavat ulkoministeriö ja tasavallan presidentin kanslia.

Käytännössä sisärajatarkastustoimenpiteet kohdennetaan keskeisimmille lentoasemille kuten Helsinki-Vantaalle ja keskeisimpiin satamiin, mutta niitä voidaan lisäksi suorittaa mm. Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisellä maarajalla.

Sisäraja voidaan edelleen ylittää voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

Mahdollinen sisärajatarkastusten palauttaminen ei aiheuta lentomatkustajille sen enempää päänvaivaa. Viranomaiset ohjaavat tarkastukseen tarvittaessa.


Henkilöllisyys kyettävä todistamaan

Matkustaessaan suoraan toisesta pohjoismaasta Suomeen pohjoismaan kansalaisella ei tarvitse olla passia. Kuitenkin myös pohjoismaan kansalaisen on mahdollisen rajatarkastuksen yhteydessä luotettavalla tavalla kyettävä osoittamaan henkilöllisyytensä ja kansalaisuutensa. Suomen kansalaisella on aina oikeus saapua kotimaahansa.

Muut Euroopan unionin kansalaissten maahantulon edellytyksenä on voimassa oleva henkilötodistus tai passi, kuten muutenkin. Muun ulkomaalaisen maahantulo edellyttää, että hänellä on voimassa oleva passi ja tarvittaessa viisumi tai muu vaadittava asiakirja.

Lue myös: