Rajavartiolaitoksen käytössä oleva Schiebel Camcopter S-100 siirtyy Saaristomerelle

RPA_ilmassa_1Suomenlahden Merivartioston operatiivisessa käytössä heinäkuun 2020 alusta Porkkalan merivartioasemalla käytössä ollut miehittämätön ilma-alus siirtyy seuraavaksi Saaristomerelle. Schiebel Camcopter S-100 -järjestelmää käytetään raja- ja meriturvallisuustehtävissä.

Porkkalassa mediallekin esitellyn miehittämättömän Schiebel Camcopter S-100 -ilma-aluksen käyttö jatkuu seuraavaksi Saaristomeren ympäristössä. Koko järjestelmä siirrettiin Länsi-Suomen merivartioston käyttöön Nauvon merivartioasemalle, josta matka jatkuu edelleen edelleen Ahvenanmaalle.

RPA_1Myöhemmin elokuussa järjestelmä siirretään myös ulkovartiolaiva Turvalle ja sekä takaisin Suomenlahden merivartioston Porkkalan merivartioasemalle.

Schiebel Camcopter S-100 UAS-järjestelmä (Unmanned Air System) on Suomen Rajavartiolaitoksella lainassa Euroopan Meriturvallisuusvirasto EMSA:lta. Laina-aika on noin neljä kuukautta ja se päättyy lokakuun 2020 lopulla.

RPA_ohjauskeskus_1Aiemmin kyseinen S-100 UAS-järjestelmä oli Rajavartiolaitoksen käytössä koelennoilla vuonna 2019. Tällä tällä kertaa kyseinen järjestelmä on Suomessa lainassa Merivartioston operatiivisia tarpeita varten. Lentotoimintaa suorittaa Rajavartiolaitoksen antamien tehtävien perusteella laitevalmistaja Schiebel.

Suomessa käytettävään Schiebelin UAS-järjestelmään kuuluu kaksi Camcopter S-100 -ilma-alusta (SN0413 ja SN 0414), antennijärjestelmä sekä ohjauskeskuskontti ja kuljetuskontti.

RPA_EFD621Suomenlahti_2Lentotoimintaa varten merialueelle on tehty tilapäinen ilmatilavaraus EFD621 Suomenlahti. Se on jaettu useisiin osiin Ahvenanmaalta aina Kotkan edustalle saakka ja varattava korkeusalue on maan ja meren pinnasta lentopinnalle 60 saakka.

Ilmatilavaraukset aktivoidaan tarvittaessa päivittäin ilmailutiedotuspalvelun kautta.

S-100 -ilma-aluksen lentoja on voinut ainakin toistaiseksi seurata lennonseurantapalveluista. Todennäköisesti havaintoja ilma-aluksesta tekevät myös saaristossa veneilevät tai lomailevat henkilöt.

RPA_ADSB_1Lue myös aikaisemmat uutisemme aiheesta: