Ranska lähettää Rafale-hävittäjiä ja joukkoja Viroon sekä Puolaan - Rafalet valvovat myös Välimerellä

Ranska_deploymentRanska lähettää joukkojaan Euroopan itälaidalle turvallisuustilanteen muututtua olennaisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Ranska vahvistaa läsnäoloaan mm. Virossa ja Puolassa lähettämällä paikalla myös Dassault Rafale -hävittäjiä. Ranskan merivoimat valvoo turvallisuustilannetta Välimerellä ja paikalla on Charles de Gaulle -lentotukialus sekä sinne tukeutuvat Rafale M -hävittäjät.

Rafale_ilmassa_6Ranskan pääesikunta on todennut Venäjän sodan Ukrainassa häiritsevän Euroopan turvallisuustilannetta. Ranska vahvistaa Nato-joukkoja lähettämällä Euroopan itälaidalle joukkoja, joiden mukana on myös Rafale-hävittäjiä.

Rafale-hävittäjiä sijoitetaan Viroon ja Puolaan tukemaan valvonta- ja ilmapuolustustehtäviä. Puolassa hävittäjätoimintaa on tukemassa myös KC-135 -ilmatankkauskone.

NATO:n SACEUR (Supreme Allied Commander Europe) aktivoi 25. helmikuuta 2022 ensimmäistä kertaa liittoutuneiden nopean toiminnan joukot pelote- ja puolustustehtäviin. Nato Response Force on joustavasti käytettävissä oleva taistelukykyinen joukko.

"Liittoutuneet pitävät vankkumattomasti kiinni yhteisessä sitoumuksessamme suojella toisiamme. Olemme valmiita hyödyntämään kaikkien joukkojemme voimaa puolustaaksemme liittolaisiamme", sanoi SACEUR:n komentaja kenraali Tod D. Wolters.

Ranska_DeGaulle_rafaleriviItäisellä Välimerellä purjehtii Ranskan merivoimien Charles de Gaulle -lentotukialus. Sinne tukeutuvat joukot ja Rafale M -hävittäjät ovat valvoneet aluetta ja seuranneet Venäjän ilmavoimien Syyrian Latakiasta ilmaan nousseita hävittäjiä.

Ranskan merivoimien CSG (Carrier Strike Group) ei ole Naton komennossa, mutta on antanut sen Rafale-laivueen ja E-2C Hawkey -valvontakoneet Naton käyttöön. Toimintalueena on Mustanmeren ympäristö.

Kyprokselle on tukeutunut myös Ranskan merivoimien Bréguet 1150 Atlantic ATL2 -meritoimintakoneita.

Ranska_DeGaulle_valvonta

Ranska_DeGaulle_rafale