Saab avaa Tempest-hankkeeseenkin liittyvän FCAS-kehityskeskuksen Isoon-Britanniaan

Tempest_2Saab avaa tulevaisuuden ilmataistelujärjestelmän kehittämiseen keskittyvän FCAS-keskuksen (Future Combat Air Systems) Isoon-Britanniaan. Keskuksen perustamisen myötä Saab pääsee työskentelmään entistä läheisemmin Britannian teollisuuskumppaneiden kanssa Tempest- ja Gripen -hävittäjien tulevaisuuden järjestelmien kehittämiseksi.

IMG_20190719_143815Iso-Britannia julkisti vuonna 2018 Tempest-konseptin, jossa kehitetään teknologioita seuraavan sukupolven ilmataistelujärjestelmälle. FCAS-hankkeen kehityksen kohteena olevan Tempest-hävittäjän suorityskyvyllä on määrä korvata Ison-Britannian ilmavoimien RAF:n Eurofighter Typhoon -hävittäjän vuodesta 2035 alkaen.

Ruotsin ja Ison-Britannian hallitukset puolestaan julkistivat vuosi sitten heinäkuussa 2019 sopineensa yhteisestä kehitys- ja hankintaohjelmasta, joka vastaisi molempien maiden tulevaisuuden ilmataistelujärjestelmien (FCAS) tarpeisiin.

MicaelJohanssonNyt vuotta myöhemmin ruotsalainen puolustus- ja turvateollisuusvalmistaja Saab ilmoitti investoivansa reilut 50 miljoonaa euroa ja perustaa FCAS-keskuksen Isoon-Britanniaan. Yhteistyössä kehitettävä uusi ilmapuolustusjärjestelmä tukee myös olemassa olevia alustoja.

Saab on Ruotsin johtava teollinen yhteistyökumppani FCAS-hankkeessa ja toimii läheisessä yhteistyössä Ruotsin puolustusministeriön kanssa.

 "Saabin FCAS-strategia varmistaa, että teknologia on olemassa ja tukemassa tulevaisuuden ilmataistelukykyä sekä Gripen E -hävittäjän jatkuvaa kehittämistä tulevien vuosikymmenten ajan", sanoi Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson.
 
GripenE_SWE2"Päätös FCAS-keskuksen perustamisesta tehtiin yhteistyön kehittämiseksi FCAS-hankkeen osapuolten sekä Ison-Britannian puolustusministeriön kanssa. Se korostaa myös sekä FCAS:n että Ison-Britannian merkitystä Saabin tulevaisuudelle ”, jatkoi Johansson.

Tulevaisuuden ilmataistelujärjestelmä on tärkeä osa uutta Gripen-monitoimihävittäjää kehittävälle Saabille, joka ottaa uuden FCAS-keskuksen perustamisen myötä jälleen askeleen kohti etulinjaa järjestelmien kehittämisessä.
 
Tempest_3FCAS-keskus tulee olemaan keskeisessä osassa Saabin pitkän aikavälin suunnitelmia Ison-Britannian markkinoilla uusien kykyjen kehittämiseksi. Sijaintipaikkaa uudelle keskukselle ei ole vielä valittu.
 
Saab on laajentanut läsnäoloaan vahvasti myös Yhdysvalloissa T-7A Red Hawk -suihkuharjoituskoneen ja Brasiliassa Gripen E/F -hävittäjien osalta.


Britannian teollisuutta Tempest-hankkeessa edustavat BAE Systems, Leonardo UK, MBDA UK ja Rolls-Royce. Italiasta mukana on Leonardo.

Tempest_noseBritannian Tempest-konseptin lisäksi Euroopassa on käynnissä myös toinen tulevaisuuden FCAS-ratkaisu. Siinä Airbus ja Dassault kehittävät NGF (New Generation Fighter) -hävittäjää.

Lue myös: