Saab Gripen E -hävittäjä Kaivopuiston ylle elokuussa 2021 - mukana myös historiallinen Saab B 17

GripenE_AndreSaab yllättää ja lennättää Suomeen Kaivopuiston elokuiseen lentonäytökseen kaksi Gripen E -hävittäjää ja luvassa on ensimmäistä kertaa varsinainen Gripen E -hävittäjän esityslento Suomessa. Kyseessä on ruotsalaisvalmistajan viimeisin versio monitoimihävittäjästä, jota tarjotaan Suomelle tulevaisuuden suorituskyvyksi Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa. Kaivari 21 -lentonäytöksessä nähdään lisäksi historiallinen Saab B 17 -pommikone, joka on ensimmäinen Saabin valmistama lentokonetyyppi.

Edellisvuosien tapaan Saab pitää lippuaan korkealla Suomen kesän lentonäytöksissä, kun Kaivopuistossa 6.-7. elokuuta 2021 järjestettävä Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös saa vieraakseen Gripen E -monitoimihävittäjän sekä historiallisen Suomenkin ilmavoimien hetken aikaa käyttämän Saab B 17 -pommikoneen.

GripenE_ilmassaGripen E saapuu elokuussa Suomeen jo kolmatta kertaa ja lentonäytökseen se osallistuu Suomessa jo toisen kerran. Suomeen saapuu kaksi koelentovaiheessa olevaa Gripen E -hävittäjää.

Tällä kertaa luvassa ensimmäistä kertaa varsinainen näytöslento, josta vastaa Saabin koelentäjä André Brännström. Hän lensi hävittäjällä myös Kauhavan taivaalla vuoden 2020 lentonäytöksessä, jossa ei kuitenkaan nähty varsinaista esityslentoa.

Kaivari 21 -lentonäytöksessä varaesityslentäjänä ja valvojana toimii Saabin johtava koelentäjä Markus Wandt.

 GripenE_ilmassa_2Suomelle HX-hävittäjähankkeessa tarjottu Saab 39 E Gripen -hävittäjä yhdistää valmistajan mukaan operatiivisen suorituskyvyn, huipputeknologian, kustannustehokkuuden ja paikallisen teollisuusyhteistyön yhdeksi kokonaisuudeksi.

Uuden sukupolven Gripen -monitoimihävittäjän suunnittelussa ja valmistuksessa on Saabin mukaan alusta pitäen otettu huomioon alhaiset käyttö- ja päivityskustannukset, mutta myös helppo päivitettävyys.

 Saab_GR3910_2Hävittäjä on suunniteltu Pohjolan vaativiin olosuhteisiin ja vastaamaan myös tuleviin uhkakuviin. Ruotsalaishävittäjä kykenee ilma-, meri- ja maataistelutehtäviin sekä tiedustelutehtäviin. Erillisiä elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettuja alustoja ei Saabin mukaan tarvita, sillä jokainen Gripen E on myös elektronisen sodankäynnin hävittäjä.

Saab suorittaa Gripen E:n koelentoja kahdeksalla hävittäjällä. Lento-ominaisuuksiin liittyvät koelennot ovat suoritettu loppuun ja painopiste on tällä hetkellä asejärjestelmien integroinnissa.

Saab on toimittanut ensimmäiset koneet Ruotsin ja Brasilian ilmavoimille. Kuluvan vuoden aikana Saabin odotetaan toimittavan neljä sarjatuotantokonetta Brasilian Ilmavoimille ja kaksi Ruotsin ilmavoimille.  Gripen E:n sarjatuotannon odotetaan lisäksi saavuttavan täyden tehon kuluvan vuoden aikana.

HX-hävittäjähankkeen lisäksi Gripen E on ehdolla Kanadan, Intian ja Kolumbian seuraavaksi monitoimihävittäjäksi. Myös Brasilian ilmavoimien raportoidaan harkitsevan lisätilausta uudesta Gripenistä.

B17_1Kaivopuiston lentonäytökseen on tulossa myös todellinen ilmailuhistoriallinen harvinaisuus, kun Saab B 17 -pommikone tekee harvinaisen vierailun Ruotsin ulkopuolelle.

Tätä historiallista pommikonetta odotettiin Suomeen myös Turun lentonäytökseen vuonna 2019. Tuolloin vierailu valitettavasti peruuntui, kun konevanhuksessa ilmeni tekninen vika, joka ei
mahdollistanut siirtolentoa.

Kaivopuiston lentonäytöksessä saattaa siis olla seuraava mahdollisuus nähdä ja kuulla Saab B 17 Suomen taivaalla ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1961.

Saab B 17 -koneita rakennettiin kaikkiaan 325 kappaletta mutta vain muutama kone on säilynyt museoissa. Vuonna 1943 valmistunut Saab B 17 Blå Johan (SE-BYH, nro 17239) on ainoa edelleen lentävä konetyyppinsä edustaja. Se entisöitiin lentokelpoiseksi Saabin 60-vuotisjuhlaa varten vuonna 1997.

Suomen_Ilmavoimat SAAB 17_ Kuva__K Partonen kokoelmaMyös Suomen Ilmavoimat käytti kahta Saab B 17 -konetta (SH-1 ja SH-2) maalinhinaustehtävissä vuosina 1959-1961. 

Konetyypin historia sai alkunsa vuonna 1938, kun ruotsalainen lentokonetehdas ASJA suunnitteli kokometallisen yksimoottorisen koneen tyyppinimeltään L 10. Vielä saman vuoden aikana Ruotsin puolustusvoimien hankintaosasto tilasi kaksi L 10 -prototyyppiä.

Ensilento lennettiin toisen maailmansodan aikaan 18. toukokuuta 1940. Myöhemmin tyyppinimeksi muutettiin Saab 17, joten siitä tuli ensimmäinen Saab-lentokone, joka oli oman aikansa innovaatio.

B17_2_smallSaab B 17:sta laskutelineet olivat sisäänvedettävät ja ne oli verhottu virtaviivaisin suojapellein, joiden avulla alaslaskettuja laskutelineitä voitiin käyttää syöksyjarruina syöksypommituksissa. Pyörien tilalle voitiin myös asentaa sukset tai vaihtoehtoisesti kiinteät kellukkeet.

Saab 17 palveli Ruotsin ilmavoimissa 1942-1955. Koneen poistuttua käytöstä Ruotsissa, 46 konetta myytiin Etiopian Ilmavoimille, jossa ne palvelivat vuoteen 1968.

Gripen E -hävittäjät ja historiallinen Saab B 17 -pommikone saapuvat Suomeen valmistajan Linköpingistä. Lentonäytökseen on tulossa myös Ruotsin ilmavoimien Såtenäsin F7 -lennoston Saab Gripen C -hävittäjät.

Helsingin Kaivopuiston yllä nähdään siis Saabin uusin lentokonetyyppi sekä yhtiön ensimmäinen lentokonetyyppi. Nähtäväksi jää saako lentonäytösyleisö eteensä myös ns. heritage-lennon, jossa molemmat konetyypit lentävät muodostelmassa. Kenties mukana on myös Gripen C -hävittäjä.

GripenE_landingSaab on jo kolmas Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjäkisaan osallistuva valmistaja, joka on luvannut monitoimihävittäjänsä esiintyvän Kaivopuiston lentonäytöksessä.

Jo aiemmin on julkistettu Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Eurofighter Typhoon display teamin saapuminen sekä Ranskan avaruus- ja ilmavoimien Rafale Solo demo team.

Amerikkalaisvalmistaja Boeing ja Lockheed Martin eivät ole vielä vahvistaneet monitoimihävittäjiensä mahdollista esiintymistä Kaivari 21 -lentonäytöksessä. Mikäli Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35A -hävittäjät saapuisivat elokuussa Suomeen olisi kyseessä ensimmäinen ja todennäköisesti ainoa kerta, kun kaikki HX-ehdokkaat vierailisivat Suomessa samaan aikaan.

 
Kaivari 21 - elokuussa yksi lentonäytöspäivä ja kaksi maanäyttelypäivää

Suomen Ilmailuliitto kumppaneineen järjestävät ilmailun Kaivari 21 -lentonäytöksen perjantaina ja lauantaina 6. ja 7. elokuuta 2021. Tapahtuma tavoittelee yleisötapahtumien osalta Suomen ennätyksen rikkomista maailmanluokan ohjelmalla ja jännittävillä oheistapahtumilla.

Kaivari_21_uusi_julisteKaivopuiston näyttely toteutetaan aiempaa laajemmalle alueelle. Näytöksessä luvataan esiintyvän niin siviili-ilmailun klassikoita kuin nykypäivän kalustoa. Lentonäytöspäivä on perjantaina 6.8. Tapahtuman yhteydessä oleva maanäyttely on avoinna perjantain 6.8. lisäksi myös lauantaina 7.8. Vuonna 2017 edellisen kerran järjestettyä tapahtumaa seurasi yli 100 000 henkilöä.

 

Kaivari 21 -lentonäytöksen esiintyjiä julkistetaan vähitellen. Taivaalla nähdään ainakin kolme HX-ehdokasta, kun taivaalla nähdään Eurofighter ja Dassault Aviation Rafale sekä Saab Gripen E -hävittäjät. Edellisten lisäksi luvassa myös Ruotsin ilmavoimien Gripen C hävittäjän sooloesitys. Yksi pääesiintyjistä on Ranskan ilmavoimien Armée de l’Air et de l’Espacen taitolentoryhmä Patrouille de France.

Lentonäytösohjelmassa ovat mukana myös mm. historiallinen Douglas DC-3 sekä Suomeen vast’ikään hankittu North American Aviation AT-6 Texanin laivastoversio SNJ-3.

Lentonäytösohjelmaan osallistuvat koneet tukeutuvat pääosin Helsinki-Vantaan lentoasemalle vuonna 2017 toteutetun Kaivarin lentonäytöksen tavoin. Malmin lentopaikka ei ole käytössä kiitotien sulkemisen takia ja käyttöön otetaan mahdollisesti kauempana sijaitseva Nummelan tai Hyvinkään lentopaikka.

Tapahtuman järjestää Suomen Ilmailunäytös Oy, joka on urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallisen keskusjärjestön Suomen Ilmailuliitto ry:n 100 % omistama lentonäytösten ja ilmailutapahtumien järjestämiseen vuonna 2018 perustettu yritys. MH

Lue myös: