SK: Epäselvyyksiä FinnHEMSin toiminnassa - ministeri Kiuru käynnistää selvitystyön

EC145_FH50_HEMS_1Suomen Kuvalehti raportoi epäselvyyksistä FinnHEMSin toiminnassa ja yhtiön johtamisessa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru käynnistää sen myötä selvitystyön lääkärihelikopteriyhtiön toiminnasta. FinnHEMSissä kerrotaan olevan käynnissä erilaisia oikeusriitoja ja tapahtuneen mustamaalausta.

Suomen Kuvalehti kertoo uutisessaan, että FinnHEMSin toimitusjohtajan epäillään mustamaalanneen yhtiön lento-operaattoreita Skärgårdshavets Helikoptertjänstiä (SHT) ja Babcock Scandinavian Air Ambulancea (BSAA).

Tukikohtia FinnHEMSillä on nykyisin kuusi, joista uusin on vastikään avattu Kuopion Kelloniemeen.

FinnHEMSin ja helikopteriyhtiöiden välisiä kiistoja on käsitelty eri oikeusasteissa ja välimiesmenettylyssä. Riitoja on myös korkeimman oikeuden käsittelyssä. Samalla myös kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää yhtiön tekemiä suurempia hankintoja vuosilta 2018 ja 2018.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru on kommentoinut Suomen Kuvalehdelle käynnistävänsä selvitystyön. Siinä selvitetään Suomen Kuvalehden mukaan lääkintäkopteritoiminnan laatua, tehokkuutta ja saavutettavuutta sekä roolia ensihoidon kokonaisuudessa.

Syyskuussa 2019 talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi, että FinnHEMSin omistus siirrettäisiin valtiolle vuoden 2022 alusta lähtien. Nykyiset lentopalvelusopimukset SHT:n ja BSAA:n kanssa päättyvät vuoden 2021 lopussa.

Tavoitteena on, että FinnHEMS tuottaa lentotoiminnan tulevaisuudessa itse ja hankkii siihen tarkoitukseen omat helikopterit sekä ohjaamomiehistöt.

FinnHEMS on valtakunnallinen lääkärihelikopteritoiminnan hallinnointiyksikkö, jonka omistavat yhtä suurin osuuksin Suomen viisi yliopistollista sairaanhoitopiiriä. Vaikka lääkärihelikopteritoiminnan hallinnointi siirtyisi valtiolle, sairaanhoitopiirit vastaisivat jatkossakin varsinaisesta ensihoidosta.

Lääkärihelikopteritoiminnasta vastaavan FinnHEMS Oy:n nykyiset kuusi helikopterikenttää ovat Vantaalla, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Jatkossa tukikohtia olisi siis jo kahdeksan, kun uudet tukikohdat rakennetaan Kouvolaan ja Seinäjoelle.


SK.fi Kopteriyhtiö kriisissä. Kovaotteista johtamista ja kalliita oikeusriitoja. Verovaroin toimivaa ensihoitoyhtiötä syytetään yhteistyökumppaneiden mustamaalaamisesta.

Lue myös: