Suomi hankkii pitkän kantaman ilmasta-maahan ohjusjärjestelmän

MLU_HN_3Puolustusministeriö on 1.3.2012 valtuuttanut puolustusvoimat allekirjoittamaan sopimuksen, jolla Suomi hankkii Yhdysvalloista AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) ohjuksia Ilmavoimien F-18 Hornet -kalustoon. Kyseessä on Lockheed-Martin yhtiön valmistama pitkän kantaman ohjus.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ja kongressi ovat osaltaan hyväksyneet kaupan marraskuussa 2011. Hyväksyntä oli edellytys hankintaprosessin käynnistämiselle.

JASSM -hankinnalla toteutetaan valtioneuvoston vuosien 2004 ja 2009 turvallisuus- ja puolustuspoliittisten selontekojen linjaus hankkia Ilmavoimien Hornet -kalustoon kauaskantoinen ilmasta-maahan -täsmäasejärjestelmä, jolla voidaan vaikuttaa vastustajan avaintoimintoihin ja -kohteisiin. Se on ainoa vaatimukset täyttävä ohjus, joka on integroitavissa Hornet -kalustoon suunnitellussa aikataulussa.

Hankintaan liittyvät muutostyöt Hornet-koneisiin tehdään osana koneiden vuoteen 2016 mennessä toteutettavaa elinkaaripäivitystä. Hankinta on osa puolustusvoimien ydintoimintojen turvaamista. Se on niin tärkeä hanke puolustuskyvyn kehittämisen kannalta, että materiaalihankintojen supistuksia ei ole kohdistettu siihen.

Ohjusjärjestelmän hankinta sisältää mm. lentokoneen ohjelmistojen muutokset, harjoitus- ja taisteluohjuksia, teknistä dokumentaatiota ja koulutusta. Hankkeen kokonaishinta on 178,5 miljoonaa euroa (sis. alv) ja maksatukset jakautuvat kuudelle vuodelle. Puolustusbudjetissa on jo varauduttu JASSM-hankkeen rahoitukseen eikä se siten kasvata puolustusvoimien materiaalihankintoihin käytettävää kokonaissummaa.

Hanke on käsitelty 29.2.2012 valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnassa, joka antoi sille puoltonsa.