Traficom sulkee Droneinfo-sovelluksen - aika ajoi ohi

IMG_20200414_164719Liikenne- ja viestintävirasto Traficom sulkee droneinfo-sovelluksen 16. huhtikuuta 2020. Aika ajoi ohi sovelluksesta eikä sen kehitystyötä jatkettu. Viranomainen jakaa jatkossa miehittämättömän ilmailun osalta tietoa droneinfo.fi-sivustollaan.

Aika ajoi vuonna 2017 julkaistun Droneinfo-sovelluksen ohi. Merkittävin puute sovelluksessa oli väliaikaisten ilmatilan rajoitusten puuttuminen. Sovellus julkaistiin palvelemaan dronelennättäjiä ilmatilan rajoitusten selvittämiseen sekä ilmoittamaan omista lennätyksistään, ja antamaan tietoa droneja koskevasta sääntelystä.

droneinfo_sovellus_trafiSovelluksen julkaisun aikaan Suomessa ei ollut vastaavaa sovellusta tai sivustoa, mistä olisi saanut selville ilmailumääräyksen OPS M1-32 mukaiset lentoasemien ja lentopaikkojen ympärillä olevat rajoittavat alueet. Tuolloin uupui myös helposti käytettävä karttasovellus kielto- ja rajoitusalueiden sijainneista.

Droneinfo-sovellusta on ladattu Google Play ja Apple Store -sovelluskaupoista yli kymmenen tuhatta kertaa. Droneinfo-sovellus tehtiin helpottamaan tilannetta aikana, jolloin muita palveluita ei ollut saatavilla.

Viranomainen keskittää omaa tiedotustaan jatkossa droneinfo.fi -verkkosivustolleen ja jakaa sitä kautta ajankohtaista tietoa dronejen turvalliseen käyttöön liittyen. Sivustolta löytyy voimassa oleva tieto droneja koskevasta sääntelystä. Sivuilta löytyy tietoa 1.7.2020 alkaen sovellettavasta eurooppalaisesta drone-sääntelystä.

IMG_20191107_124752Ilmatilankäyttäjiä palvelee nykyisin myös yksityinen Aviamap, joka on otettu osaksi ANS Finlandin AIS-palvelua. Aviamaps-sovellus sisältää myös ilmatilan käyttösuunnitelma ja NAV WRNG -kartat.  Palvelussa on myös mahdollista tehdä lennätysilmoitus, ja lentopaikkojen rajoittavat alueet on esitetty kartalla.

Aviamaps on vuonna 2018 perustettua palvelu, jonka taustalla on yleisilmailija Juha Lindstedtin halu koota monesta lähteestä haettava tieto yhdeksi selkeäksi kokonaisuudeksi. Nykyisin Aviamapsin tiimissä on mukana jo useampi henkilö, joilla on taustaa myös lennonvarmistuksen, yleisilmailun ja dronetoiminnan osalta.

Traficom painottaa rooliaan viranomaisena ja antamaansa tukea uusien palveluiden kehittymistä varten. Aviamapsin syntyminen ja sen nopea kehitys on dronelennättäjien näkökulmasta erittäin positiivinen asia.

Lue myös: