Turun seutu haluaa pitää Rajan ilma-aluskorjaamon

raja_kopteritTurun kaupunki, Varsinais-Suomen liitto ja Varsinais-Suomen kansanedustajat ovat lähettäneet vetoomuksen sisäasiainministeri Päivi Räsäselle liittyen Rajavartiolaitoksen ilma-alusten korjaamotoimintojen keskittämiseen. Turun Sanomien tietojen mukaan Helsinki-Vantaata pidetään parhaana sijoituspaikkana. Nykyisin korjaamot ovat Turussa ja Malmilla.

Osana Rajavartiolaitoksen säästösuunnitelmia, jossa laitoksen toiminnoista on päätetty karsia 28 miljoonaa euroa, sisäasiainministeriö aikoo keskittää helikopterien korjaamotoiminnat yhteen paikkaan. Nykyisin korjaamot sijaitsevat Turun lentoasemalla ja Helsinki-Malmin kentällä. Uudesta sijoituspaikasta kilpailevat Turun ja Helsinki-Vantaan lentoasemat. Turun Sanomien mukaan Malmi ei ole mukana tuoreessa Rajan selvityksessä.

Vetoomus korostaa Turun toiminnallisia ja taloudellisia etuja korjaamotoiminnan ylläpitäjänä. Turun lentokentälle sijoittumisesta on saavutettavissa merkittäviä taloudellisia ja toiminnallisia etuja. Näitä ovat muun muassa Turun lentoaseman tarjoamat synergiaedut kiinteistöjen käytössä viranomaistoimijoiden kesken.

Turussa ei myöskään ole tarvetta ryhtyä mahdollisiin, tavoiteltuja säästöjä syöviin uusinvestointeihin tai mikäli niitä päätetään tehdä, ne voidaan toteuttaa Turussa pääkaupunkiseutua edullisimmin kustannuksin, uskovat varsinaissuomalaiset vetoomuksessaan.

superpumaToiminnallisesta näkökulmasta Turun vahvuutena on se, että sinne on joka tapauksessa jäämässä suurin lentävä yksikkö. Siksi vetoomuksen tekijöiden mukaan on perusteltua, että tämän yksikön yhteyteen sijoitetaan myös korjaamo, koska koneiden suuri määrä vaatii enemmän huoltotunteja.

Tulevan korjaamon sijoittautumispäätöksellä on myös suhteellisesti suurempi aluepoliittinen merkitys Varsinais-Suomelle kuin pääkaupunkiseudulle.

Rajavartiolaitoksessa on valmistunut selvitys keskitettyjen korjaamotoimintojen sijoittamisesta. Siinä esitetään Vartiolentolaivueen korjaamotukikohdan sijoittamista pääkaupunkiseudulle.

Hallituksen asettama alueellistamisen koordinaatioryhmä käsittelee asiaa ensi viikolla. Päätös sijoituspaikasta on tarkoitus tehdä vielä tämän vuoden aikana.

Turun Sanomien haltuunsa saaman vielä julkaisemattoman selvityksen mukaan Turun tilat ovat käyttöikänsä päässä. Siten tarvitaan joka tapauksessa uudisrakennus.

Siihen sijoittuisi myös Vartiolentolaivueen esikunta ja lentotoimintayksikkö. Selvitys pitää Helsinki-Vantaata kaikissa suhteissa parempana sijoitusopaikkana.

Vartiolentolaivueen kalusto yhtenäistyy lähivuosina, kun Helsinki-Malmillekin saadaan samanlaiset Super Puma -kopterit kuin Turussa.

Varsinais-Suomen vetoomus

Turun Sanomien juttu