Ulkoministeriöltä uudet matkustustiedotteet Manner-Kiinan alueelle ja Hongkongiin

M19_um_osastoSuomen Ulkoministeriö päivitti Kiinan sekä myös Hongkongin matkustustiedotetta perjantaina 7. helmikuuta koronaviruksen leviämisen seurauksena. Eritasoiset suositukset koskevat koko Kiinaa, Hubein ja Zheijangin -maakuntaa sekä nyt myös Hongkongia.

Ulkoministeriö ja Suomen Kiinan-edustustot seuraavat tilannetta Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n kanssa ja ovat jatkuvassa yhteydessä keskeisiin tahoihin tilannekuvan sekä tarpeellisten toimenpiteiden osalta.

Sen mukaan koronavirusepidemian takia tarpeetonta matkustamista Kiinaan tulee välttää ja Hubein-maakunnan osalta kaikkea matkustamista tulee välttää. Myös matkustamista Zhejiangin maakuntaan tulee Ulkoministeriön mukaan harkita tarkkaan.

A350_HEL_winglet_ilmassaKiinan viranomaiset ovat rajoittaneet merkittävästi liikkumista koko Kiinassa. Useasta kaupungista poistumista on rajoitettu. Erityisesti Hubein sekä Zhejiangin maakunnissa on kaupunkeja tai kaupunginosia asetettu eristykseen tai jonkinasteiseen ulkonaliikkumiskieltoon.

Maakuntien välinen julkinen liikenne on rajoitettua. Viranomaiset laajentavat jatkuvasti toimenpiteitä viruksen leviämisen ehkäisemiseksi koko Kiinassa.

Joidenkin tarvikkeiden kuten käsien desinfiointiaineen ja kasvosuojusten saatavuus on hyvin heikkoa ja joidenkin elintarvikkeiden saatavuus on paikallisesti heikentynyt.

Lentoja Kiinaan ja Kiinasta on huomattavasti vähennetty ja useat maat ovat kieltäytyneet vastaanottamasta Kiinasta tulevia matkailijoita tai asettavat heidät karanteeniin. Useat lentoyhtiöt lentävät edelleen normaalisti Hongkongiin ja lentoja on keskeytetty ainoastaan Manner-Kiinan osalta.

Perjantaina päivittyi siis myös Hongkongin matkustustiedote, jonka mukaan siellä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi Hongkongin viranomaiset ovat ottaneet käyttöön useita toimenpiteitä, jotka rajoittavat huomattavasti mm. matkustamista.

Lauantaista 8.2.2020 klo 00 alkaen viranomaiset määräävät pakollisen karanteenin kaikille Manner-Kiinan puolelta Hongkongiin saapuville matkustajille. Karanteeni ei koske transit-matkustajia. Lisäksi useita matkustajaliikenteen rajatarkastuspisteitä on suljettu.

Kiristyneet turvallisuusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä ja matkustaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Ulkoministeriön matkustustiedotteet ovat suosituksia ja matkapäätöksestä vastaa aina itse matkustaja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan matkailijoiden riski sairastua koronavirukseen on pieni. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsihygieniaa.

Ulkoministeriön Kiinan matkustustiedote 7.2.

Ulkoministeriön Hongkongin matkustustiedote 7.2