Ultrakevyellä ekologisesti maailman ympäri

Slovenialaismies aikoo lentää maailman ympäri ultrakevyellä ja tehdä useita uusia ennätyksiä yli 80 000 kilometrin lentomatkan aikana.

Slovenialainen biologisti, ympäristönsuojelija sekä valokuvaajapilotti Matevž Lenarčič aikoo lentää ultrakevyellä Virus-SW914-koneella maailman ympäri. Suunnitelman mukaan hän lähtee kiertämään maata lännen suuntaan. Matevžilla on takanaan reilut 3500 lentotuntia ja hänellä on mittarilentokelpuutus. Edessä on päiväntasaajan ylitys kuudesti, vierailu seitsemällä mantereella, kolmen valtameren ylitys ja huimia näkymiä Antarktiksella ja Mount Everestillä. Lennon aikana Matevž kuvaa maastoja ja lisäksi kerätään erinäinen määrä tieteellistä dataa jatkokäyttöä varten.

Slovenialaisen Pipistrelin rakentama Virus-SW914 ultrakevyt on vain 290 kg painava ja kategoriassaan maailman nopein ultrakevyt, joka kaiken lisäksi käyttää vähiten polttoainetta per lennetty matka.

Koneelta odotetaan melkoista suoriutumista erittäin laajalla lämpötila-alueella aina korkeista tropiikin lämpäasteista polaarialueiden kylmyyteen. Polttoainetaloudellisuutta koetellaan jopa 4000 kilometrin lento-osuuksilla. Pipistrel asettaakin koneellaan uuden standardin ympäristöystämälliselle lentämiselle yleisilmailutasolla.
Matevž  aloitti mailmanympärimatkansa 8.1 lähes kahdeksan tunnin lennolla Ljubjanasta Tangeriin Marokkoon Batoutan lentokentälle. Matkan etenemistä voi seurata Green Light WorldFlight-sivustolta.

GreenLight WorldFlight