Uutisextra: Uutta korkealle ulottuvaa IT-ohjusjärjestelmää etsitään Buk-M1 -korvaajaksi

BUK_pvPuolustusministeri Jussi Niinistö kertoi lauantai-iltana MTV:n Uutisextra-ohjelmassa Suomen selvittävän, millaisella ohjusjärjestelmällä voitaisiin  korvata venäläisen Buk-M1 -kaluston (ItO96) myötä poistuva korkeatorjuntakyky. Nykyinen NASAMS (ItO12) jättää yläkorkeuksiin aukon, jota nyt paikataan Hornetien suorituskyvyllä.

Buk M1 -ilmatorjuntaohjukset ovat nousseet otsikkoihin, koska Suomi on avustanut Hollannin johtamaa monikansallista rikostutkintaa. Se selvittää Malaysia Airlinesin Boeing 777-200ER -koneen (9M-MRD) tuhoa.

Ryhmän väliraportin mukaan kone ammuttiin alas Ukrainan yläpuolella heinäkuussa 2014 Buk-ohjuksella. Turmassa menehtyi 283 matkustajaa ja 15 hengen miehistö.

Lohtaja14_2_nasams_net_puolustusvoimatSuomi on käyttänyt Buk-M1 -ilmatorjuntaohjuksia (otsikkokuvassa) 90-luvulta alkaen. Tela-ajoneuvoille asennettu järjestelmä hankittiin osana Neuvostoliiton aikaisten velkojen takaisinmaksua.

Tuolloin Buk edusti aikansa huipputekniikkaa. Nyt ItO96 on poistumassa käytöstä Suomessa. Ensimmäinen on jo saatu Ilmatorjuntamuseoon (lue lisää linkistä jutun lopussa).

Uutisextrassa Niinistöltä kysyttiin, jättääkö Buk-kaluston poistuminen aukon Suomen ilmapuolustukseen suurissa korkeuksissa. Hänen mukaansa hävittäjätorjunnalla aukkoa voidaan paikata, mutta maasta ilmaan -torjunnassa nykyohjukset eivät yllä yhtä korkealle kuin edeltäjänsä.

"Buk oli tehokas ase, mutta se vanhentui. Nyt täytyy pohtia, millaisia eri malleja valmistajilla on", Niinistö totesi.

Esimerkiksi NASAMS-ohjuksesta (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System, kuva yllä) on kehitteillä pidennetyn kantaman ER-versio (Extended Range, lue lisää linkistä jutun lopussa).

Puolustusministeri Niinistö kuitenkin muistutti, että meneillään on muitakin tärkeitä puolustushankkeita ja korkealle yltävä ilmatorjuntaohjusjärjestelmä on vuorossa "aikanaan". T.T.

MTV Uutisextra

Lue myös muita Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: