Valtiolta FinnHEMS-lääkärihelikoptereille 29 miljoonaa euroa avustusta vuodelle 2018

Finnhemms_FH30_lennollaSosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt FinnHEMS Oy:lle yhteensä 28 990 000 euron yleisavustuksen lääkärihelikopteritoimintaan vuodelle 2018. Lääkärihelikopteritoimintaa on rahoitettu nyt seitsemän vuotta valtion talousarviosta.

Lääkärihelikopteritoiminta on osa terveydenhuoltolaissa määriteltyä ensihoidon kokonaisuutta. Se koostuu ensihoidosta, lentotoiminnasta, tukikohdista ja maayksiköistä.

Vuodesta 2011 alkaen lentotoiminta, tukikohdat ja maayksiköt ovat olleet yliopistollisten sairaanhoitopiirien omistaman FinnHEMS Oy:n vastuulla ja toiminta on ollut valtion rahoittamaa. Yliopistolliset sairaanhoitopiirit vastaavat ensihoidon henkilöstöstä, välineistä ja lääkkeistä sekä niiden kustannuksista.

Vuonna 2017 FinnHEMSin lääkärihelikopterit saivat yhteensä lähes 15 000 hälytystä. Keskimääräinen potilaan tavoittamisaika oli noin 20 minuuttia. Palvelulla tavoitetaan 70 prosenttia Suomen väestöstä 30 minuutissa.

Erityisen tärkeää palvelu on haja-asutusalueilla. Helikoptereiden avulla saadaan vuosittain pelastettua noin 150-170 henkeä.