Valvontakampanja paljasti turvallisuuspuutteita RPAS-laitteissa ja johti myyntikieltoihin

DJI_inspire_1Yhteiseurooppalainen radiolaitteiden valvontakampanja kohdistui vuonna 2015 radio-ohjattaviin pienlentokoneisiin. Viestintäviraston tutkimissa laitteissa havaittiin selkeitä puutteita, jotka aiheuttavat häiriöriskin muille radiolaitteiden käyttäjille. Viestintävirasto kielsi vaatimustenvastaisten mallien myynnin ja maahantuonnin.

Viestintävirasto osallistui EU-kampanjaan, jossa testattiin noin 80 radio-ohjattavaa pienlentokonetta. Tutkitut laitteet käyttivät pääasiassa suosittua 2,4 GHz:n taajuusaluetta. Vain noin puolet tutkituista laitteista täytti niille asetetut tekniset vaatimukset.

Testeissä havaitut puutteet johtuivat pääasiassa liian suuresta lähetystehosta tai harhalähetteistä. Lähettäessään liian suurella teholla tai väärällä taajuudella laite voi häiritä muita radiolaitteita tai niiden käyttöä. Myös laitteiden dokumenteissa ja merkinnöissä oli puutteita.

Markkinoilta poistettiin mm. DJI 1 Inspire -multikopterit, joissa on GL6582 kauko-ohjain ja Walkera Thali H500 -multikopterit joissa on DEVO F12E kauko-ohjain tai iLook+ kameraosa. Myynnistä poistettuja laitteita asiakkaille tarjosi useampi eri jälleenmyyjä.

Radiolaitteen valmistajan on laadittava laitteelle vaatimustenmukaisuusvakuutus (Declaration of Conformity). Maahantuojan ja myyjän on varmistettava, että ostaja ja käyttäjä saavat laitteen mukana valmistajan vaatimustenmukaisuusvakuutuksen. Lisäksi maahantuojan ja myyjän on varmistettava, että laitteet ovat CE-merkittyjä.

Kuluttajan kannattaakin radiolaitetta hankkiessa tarkistaa CE-merkintä ja laitteen vaatimustenmukaisuusvakuutus. Radiolaitteiden vaatimustenmukaisuus on kaikkien etu. 

Miehittämättömien ilmalusten vaatimustenmukaisuus on tärkeää, jotta ne eivät aiheuta haitallisia häiriöitä muille taajuuksien käyttäjille. Ulkomaisissa verkkokaupoissa voi olla saatavilla ylitehoisia laitteita, mutta niiden maahantuonti, jälleenmyynti ja käyttö on Suomessa kielletty.

Kampanjan toteutti Euroopan komission perustama radiolaitteiden markkinavalvontaviranomaisten yhteistyöryhmä R&TTE Adco. Suomessa myytäviä radiolaitteita valvoo Viestintävirasto. Mikäli laitteissa on selkeitä puutteita, Viestintävirasto voi kieltää laitteiden myynnin ja maahantuonnin.

Viestintäviraston listaus vaatimuksenmukaisuuden takia markkinoilta poistetuista laitteista ja myyntikiellon poistamisista

Lue myös: