Venäjä kertoo käyttäneensä hypersoonista ballistista Kinzhal-ohjusta Ukrainassa

Kinzhal_1Venäjän puolustusministeriö kertoo maan armeijan käyttäneen sodassaan Ukrainaa vastaan uutta hypersoonista Kh-47M2 Kinzhal "Dagger" -ohjusta. Venäjän mukaan ohjuksella tuhottiin kohde Länsi-Ukrainassa. Mikäli Venäjän ilmoitus pitää paikkansa olisi hypersoonista ohjusta käytetty nyt ensimmäisen kerran varsinaisissa taisteluolosuhteissa Ukrainassa. CNN:n mukaan Yhdysvallat olisi vahvistanut Ukrainassa käytetyn hypersoonista ohjusta.

Venäjän puolustusministeriö tiedotti 19. maaliskuuta, että maan armeija olisi käyttänyt 18. maaliskuuta Kinzhal-ohjusjärjestelmää ja tuhonnut sen avulla Ukrainan maanalaisen asevaraston Delyatinissa Ivano-Frankivskin alueella.

Ukraina ei ole ainakaan toistaiseksi vahvistanut tällaisen kohteen tuhoutumista. Yhdysvaltain viranomaiset ovat vahvistaneet CNN:lle, että Venäjä olisi laukaissut hypersoonisen ohjuksen Ukrainaa vastaan. CNN:n hallituslähteiden mukaan Yhdysvallat olisi seurannut ohjuksen lentoa reaaliajassa (CNN: US officials confirm Russia has used hypersonic missiles against Ukraine).

Kh-47M2 Kinzhal-ohjuksen ensimmäisen laukaisun kerrotaan tapahtuneen Venäjällä loppuvuodesta 2019. Laukaisu toteutettiin MiG-31K -hävittäjästä ja ohjuksen kerrotaan saavuttaneen lennon aikana 10 Machin nopeuden. Kinzhal-ohjusta on käytetty myös Syyriassa ennen nyt tapahtunutta mahdollista laukaisua Ukrainassa.

Ilmasta laukaistava ballistinen Kh-47M2 Kinzhal-ohjus voi sisältää ydinkärjen tai perinteisen räjähdekärjen. Ohjuksen hyötykuorma on 480 kg ja sen kantama on arviolta 1500-2000 kilometriä. MiG-31 -hävittäjä voi laukausta kyseisen ohjuksen lentäessään myös ylisoonisella nopeusalueella.

Hypersoonisia aseita on kehittänyt Venäjän lisäksi ainakin Yhdysvallat ja Kiina. Hypersoonisella nopeusalueella tarkoitetaan yli viiden ja alle 10 Machin nopeutta. Laukaisun jälkeen Kinzhal kiihdyttää nopeasti 4 Machin nopeuteen ja voi arvioiden mukaan saavuttaa lentonsa aikana 10 Machin nopeuden. Venäjällä on lisäksi hypersooniseen nopeuteen yltäviä Zirkon- ja Avangard-ohjuksia.

Nopeutensa avulla hypersooniset järjestelmät voivat läpäistä vastapuolen puolustusjärjestelmät. Tutkahorisontista johtuen maan pinnalla olevilla tutkilla on rajalliset mahdollisuudet havaita matalalla lentäviä, suurella nopeudella eteneviä ohjuksia. Niiden havaitsemiseksi on kehitteillä myös uudenlaista tutkateknologiaa. Osa tutkavalmistajista kertoo jo nykyisin kykenevänsä havaitsemaan ja seuraamaan omilla ratkaisuilla tällaisia nopeita kohteita.

Lue myös: