YLE: Kovat piipussa Helsinki-Vantaalla - salainen sotilasoperaatio torjui 1977 terroristien ohjusuhkaa

737_70s_lufthansaYLE:n Muisti-dokumenttisarjan ensimmäinen osa Terrorismin pelko esitettiin 14. lokakuuta. Se kertoo vuoden 1977 heinäkuussa tapahtuneesta neuvostoliittolaisen koneen kaappauksesta Suomeen. Ohjelmassa paljastetaan myös salattu, myöhemmin saman vuoden syksyllä toteutettu Lufthansan lentoja turvannut sotilasoperaatio.

Ari Lehikoisen dokumentissa kerrataan 70-luvun konekaappausten ja terrorismin värittämää historiaa. Vaikka Aeroflotin Tupolev Tu-134 -koneen kaappaus oli tapahtuessaan dramaattinen ja poliittisesti tulenarka, neuvostoliittolaiset kaapparit osoittautuivat lopulta nuoriksi miehiksi, joilla ei ollut edes räjähteitä. Heidät palautettiin vauhdikkaasti kotimaahansa.

Konekaappaus sai suuren julkisuuden. Saman vuoden syksyllä koettiin toinen kriisitilanne, joka on jäänyt historian pimentoon. Kyseessä lienee yksi rauhan ajan suurimmista tositilanteessa käynnistetyistä sotilasoperaatioista maassamme.

Loppusyksystä Saksan viranomaisilta tuli Suomeen tietoja, joiden mukaan häikäilemätön Baader-Meinhof -terroristiorganisaatio valmistautui iskemään Lufthansan koneisiin kostona epäonnistuneesta konekaappauksesta, jossa terroristejä surmattiin.

Yhdeksi todennäköiseksi kohteeksi kerrottiin Helsinki-Vantaan lentoasema. Erityisen vakavaksi uhan teki se, että ryhmän uskottiin saaneen haltuunsa olalta laukaistavia amerikkalaisia lämpöhakuisia FIM-43 Redeye -ilmatorjuntaohjuksia.

Vaaran torjuminen oli haastavaa, sillä lämpöhakuisilla ohjuksilla voi lasku- tai nousuvaiheessa oleviin koneisiin osua hyvinkin laajalta alueelta. Suomen taktiikkana oli sijoittaa lentoaseman lähialueille niin suuri määrä sotilaallista voimaa, että iskupaikkaa tiedusteleva terroristi valitsisi helpomman kohteen.

Puolustusvoimat miehitti Helsinki-Vantaan lentoaseman lähialueita ja varusmiesten aseisiin oli jaettu kovat panokset. Tilanne jatkui useita päiviä ja vielä senkin jälkeen Lufthansan lennot olivat pitkään erityisturvatoimien kohteena.

”Baader-Meinhof -ryhmän uhka otettiin todella vakavasti. Sadat sotilaat määrättiin piirittämään Helsinki-Vantaan lentoasema, ja osalle heistä jaettiin kovat patruunat”, kertoo Pekka Visuri YLE:n esittämässä dokumentissa.

Hän toimi 70-luvulla operatiivisen toimiston päällikkönä Etelä-Suomen sotilasläänin esikunnassa. Piirityksestä vaiettiin julkisuudessa.

"Uskallan väittää, että se oli Suomen suurin ja salaisin operaatio, koska siitä ei ole jälkeenpäin puhuttu mitään. Vastaavaa kovaa tilannetta en tiedä Suomessa tapahtuneen, ja olen näitä aikalailla tutkinut,” Visuri lisää.

Hän arvelee dokumentissa, että presidentti Urho Kekkoselta olisi lähtenyt tiedotusvälineille viesti, että aiheesta on vaiettava. T.T.

 

Dokumentin esittelysivu: YLE

Terrorismin pelko YLE Areenassa (katsottavissa 28 päivän ajan, ohjelma on nähtävissä uusintana myös Yle TV1-kanavalla perjantaina 19.10. kello 9.30)*