Esitutkinta vahvisti Su-27 -koneiden alueloukkaukset - molemmat Suomen ilmatilassa noin minuutin

SU27_2_Ilmavoimat_6_10_2016Rajavartiolaitoksen esitutkinnat 6. lokakuuta 2016 Porvoon edustalla tapahtuneisiin alueloukkauksiin ovat valmistuneet. Esitutkinnoissa selvisi, että kaksi erillistä Venäjän federaation ilmavoimien SU-27-hävittäjää ylittivät Suomen aluevesirajan Porvoon edustalla kello 16:42 ja 21:33. Ne lensivät Suomen ilmatilassa noin minuutin ajan.

Tutkinnassa on varmistunut, että molemmat koneet lensivät Suomen ilmatilassa noin 13 kilometrin matkan, ollen syvimmillään 1,2 ja 1,9 kilometriä Suomen puolella (kartta alla).

su27_1016_kartta_rajavartiolaitosSuomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät kävivät tunnistamassa molemmat aseistetut Su-27 -hävittäjät. Ilmavoimien QRA (Quick Reaction Alert) -hävittäjien ohjaajat olivat radioitse yhteydessä molempiin Venäjän federaation ilma-aluksiin alueloukkauksen tapahduttua.

Ilmavoimat myös julkisti kuvat molemmista koneista illan ja yön aikana 6. lokakuuta. Toinen niistä otettiin Hornetin tunnistusvalonheittimen avulla.

Rajavartiolaitoksen mukaan esitutkinnassa selvitetyt tiedot ovat yhtenevät puolustusministeriön 6. lokakuuta 2016 tiedottamien yksityiskohtien kanssa.

su27_ilmavoimatSotilaslentotoiminta oli Suomenlahdella aktiivista tapahtumavuorokauden aikana. Tunnistuslennot tehneet Hornetit olivatkin todennäköisesti valmiina ilmassa.

Ilmatilaloukkauksia ei selitä vallinneet sääolosuhteet tai muu ilmaliikennetilanne. Kansainvälinen ilmatila on Suomenlahdella kapeimmillaan vain noin kymmenen kilometriä leveä.

Valmistuneet esitutkinnat eivät etene syyteharkintaan. Tutkinnat tullaan päättämään tutkinnanjohtajan päätöksellä, sillä asiassa ei voida nostaa syytettä ketään vastaan.

Rajavartiolaitos on vuoden 2016 aikana toimittanut 3 esitutkintaa alueloukkaustapauksissa. Näiden kahden viime viikkoisen tapauksen lisäksi Tanskan valtion helikopterin epäiltiin lentäneen Suomen ilmatilassa Suomenlahden alueella kesäkuussa.

Lue myös: