FlyDubain Boeing 737 tuhoutui Rostovissa (video)

(Päivittynyt: 20.3. klo 05.00) FlyDubai_737-800_A6FDB_KonstantinvonWedelstaedtFlyDubain Boeing 737-800 -matkustajakone (A6-FDN) on tuhoutunut Etelä-Venäjän Donin Rostovissa (URRR). Lentokone syöksyi maahan toisen laskeutumisyrityksen päätteeksi. Turmassa menehtyi 62 ihmistä

Dubaista (OMDB) perjantaina kello 18.20 UTC-aikaa lähtenyt FlyDubain lento FZ981 oli matkalla Donin Rostoviin. Boeing 737-800 -matkustajakone syöksyi maahan jyrkässä kulmassa toisen lähestymisyrityksen päätteeksi noin kello 00.50 UTC-aikaa.

Koneen kerrotaan osuneen maahan kiitotien viereen. Turmakoneessa oli lentoyhtiön mukaan 55 matkustajaa (33 naista, 18 miestä ja neljä lasta) ja seitsemän hengen miehistö. Matkustajista 44 oli venäläisiä, kahdeksan ukrainalaisia, kaksi intialaista ja yksi uzbekki.

Turman aikaan säätila oli sateinen ja tuuli oli kova sekä puuskittainen. Turmanaikaisten säätietojen mukaan puuskat olivat pahimmillaan 37 solmua. Useat muut operaattorit olivat kääntyneet illan mittaan takaisin lähtökentälle tai varakentälle.

FlyDubain lennon FZ981 oli määrä laskeutua jo kello 22.40 UTC-aikaa, joten se oli ilmassa reilut kaksi tuntia suunniteltua pidempään. Flightradar24-palvelun tallenteen mukaan kone oli odotuskuviossa odottamassa säätilan paranemista. Säätilan vaikutusta turmaan ei ole vahvistettu.

Flightradar24:n datatietojen mukaan FZ981 oli ylösvedon aikana joutunut jyrkkään syöksyyn. Pystynopeus alaspäin oli jopa 21 000 jalkaa minuutissa.

Lentokoneen valmistaja Boeing on jo ilmoittanut valmiutensa tarjota teknistä apua onnettomuustutkinnan tarpeisiin. Myös Yhdysvaltain onnettomuustutkintakeskus NTSB on ilmoittanut antavansa apua tutkintaan Venäjän MAK:lle. Koneen molemmat lennontallentimet on jo löydetty.

flydubai_logoOperaattori FlyDubai vahvisti onnettomuuden lauantaiaamuna. Yhtiö pahoittelee turmaa ja ottaa osaa suruun. FlyDubain nettipalveluissa yhtiön logo on vaihtunut harmaaseen suruväriin.

"Otamme osaa matkustajien ja miehistön perheiden suruun. Kaikki FlyDubailla ovat shokissa ja sydämemme ovat turmaa koskettaneiden perheiden ja ystävien kanssa. Emme tiedä vielä kaikkia yksityiskohtia mutta työskentelemme yhdessä viranomaisten kanssa syyn selvittämiseksi. Teemme kaiken mahdollisen auttaaksemme niitä joihin tämä turma vaikutti", sanoi FlyDubain toimitusjohtaja Ghaith Al Ghaith.

FlyDubai maksaa omaisille korvauksia ensivaiheessa 20 000 Yhdysvaltain dollaria per matkustaja.

FlyDubai on ensimmäinen Dubaista operoiva halpalentoyhtiö. Se perustettiin maaliskuussa 2008 ja yhtiön ensilento lennettiin toukokuussa 2009. Nykyisin FlyDubai lentää viikoittain yli 1400 lentoa. Lentoja se operoi Boeing 737-800 -koneilla.

FlyDubain omistaa kokonaan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien eniten matkustajia kuljettava lentoyhtiö Emirates Airline.

Päivitys: 20.3. klo 05.00: Lisätty tieto lennontallenninten löytymisest, NTSB:n avusta ja korvauksista sekä kansallisuuksista.