Helsinki-Vantaan lentoasemalle tullikoirapatsas - esikuvana poisnukkunut tullikoira Dani

tullikoira_TulliTullin koiratoiminta näkyy jatkossa Helsinki-Vantaan lentoasemalla entistä paremmin, kun matkustajaterminaalissa paljastettiin pronssinen koirapatsas. Kyseessä on kunnianosoitus Tullin yli 50-vuotiselle koiratoiminnalle. Lahjoitettu patsas sijoittuu monille lentomatkustajille tutulle paikalle tuloaulaan 2A.

Tulli on saanut lahjoituksena pronssisen koirapatsaan, joka on tehty kunnianosoituksena tullikoirien menestyksekkäälle työlle. Patsaan on suunnitellut ja rahoittanut Maija Hyvönen-Hossain, pronssivalun on tehnyt taiteilija Antti Nordin.

Tullin_huumekoira_3Patsas on sijoitettu näkyvälle paikalle Helsinki-Vantaan 2A-matkatavaran luovutusaulaan. Kun matkustajaliikenne palautuu, patsas on ilahduttamassa matkustajia eri puolilta maailmaa.

”Suomen tullilla on vankka kokemus koirien kouluttamisesta ja monipuolisesta hyödyntämisestä valvonnan apuna jo yli 50 vuoden ajalta. Koiratoimintamme on tavoitteellista ja tuloksellista. Otamme kiitollisina vastaan tämän kunnianosoituksen tekemällemme työlle”, kiittelee valvontajohtaja Kari Marjamäki.

Patsaan ”äiti”, taiteilija Hyvönen-Hossain kertoo, että pronssinen patsas on ison taiteilijajoukon yhteistyön tulos. Innoituksen taideteokseen taiteilija sai Suomen tulli -televisiosarjasta, jossa tullityö tuli tutuksi koko kansalle.

”Tullikoirapatsaan esikuva, huumekoira Dani työskenteli Helsinki-Vantaan lentoasemalla. On upeaa, että patsas on sijoitettu lentoasemalle näin näkyvälle paikalle”, iloitsee Hyvönen-Hossain.

dani_ja_mika_niemenmaa_tulliSankarikoiraksikin nimetty tullikoira Dani työskenteli Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuodesta 2007 aina kevääseen 2017 saakka, joilloin se jäi eläkkeelle. Dani oli syntynyt 29. joulukuuta 2007 ja se menehtyi 29. lokakuuta 2020.

Tullikoirapatsaan paljasti 16. syyskuuta sankarikoira Danin entinen ohjaaja Mika Niemenmaa. Nykyisin hän ohjastaa tullikoira Pepiä.

”Finavia on osoittanut tullikoirapatsaalle arvokkaan ja kansainvälisen paikan lentoasemalta. Työskentelevillä tullikoirilla on näkyvä ja ennaltaehkäisevä rooli, mutta jatkossa myös patsas muistuttaa Tullin valvontatyöstä lentomatkustajille positiivisella tavalla”, tullipäällikkö Mika Pitkäniemi kertoo.

Tulli on kouluttanut ja käyttänyt tullikoiria vuodesta 1969 alkaen huumausaineiden etsintään. 2000-luvun alussa Tullissa aloittivat ensimmäiset savukekoirat.

Tullikoiratoimintaa laajennettiin vuonna 2013 käteisen rahan ja vuonna 2016 aseiden ja räjähteiden etsintään. Vuonna 2019 Helsinki-Vantaalle koulutettiin myös ensimmäinen ruokakoira. MH

Yle Areena: Tullikoirapatsaan paljastustilaisuus YLE Areenan Puoli  Seitsemän -ohjelmassa

Lue myös: