Ilmasotakoulu juhlistaa 28.9. Tikkakoskella Ilmavoimien lentokoulutuksen 100-vuotispäivää

FAF_vinka_1Ilmavoimat juhlistaa Ilmasotakoulun vuosipäivää Tikkakoskella perjantaina 28. syyskuuta 2018. Varsinainen juhlapäivä on 1. lokakuuta ja se pohjautuu ajankohtaan, jolloin Lentopataljoona perustettiin Turussa 1.10.1918. Kyseisestä päivämäärästä katsotaan alkaneen Suomen Ilmavoimien organisoitu lentokoulutus.

Ilmasotakoulussa päivää juhlistetaan perjantaina 28.syyskuuta 2018 ja perinnettä kunnioittaen Ilmasotakoulun johtaja eversti Mikko Punnala laskee seppeleen Lentäjien patsaalle. Päivän ohjelmaan kuuluu muun muassa paraatikatselmus ja ohimarssi sekä päiväjuhla, jossa palkitaan henkilöstöä.

Suomen Ilmavoimien sotilaslentokoulutus alkoi vuoden 1918 alussa Santahaminassa, Lappeenrannassa, Utissa ja Turussa. Koulutus keskitettiin kesän aikana Turkuun ja lentoasemalle perustettiin 1. elokuuta 1918 Turun lentokoulu. Turun lentokoulusta muodostettiin organisaatiomuutoksen yhteydessä 1. lokakuuta 1918 ensimmäinen selkeä koulutusorganisaatio, Suomen lentopataljoona.

Organisoidun lentokoulutuksen katsotaan alkaneen Suomen lentopataljoonan perustamisesta ja se on näin ollen määritetty nykyisen Ilmasotakoulun vuosipäiväksi.

Hawk_Mk66_ilmavoimatKehityksen tuloksena Ilmailukoulun nimi muutettiin Ilmasotakouluksi 1. tammikuuta 1938. Myöhemmissä vaiheissa Tikkakoskella sijainneen Ilmavoimien Viestikoulun nimi muutettiin vuonna 2005 Ilmasotakouluksi kuvaamaan koulun asemaa ilmavoimien koulutuksen ja kehittämisen valtakunnallisena keskuksena. Kauhavalla sijainneen Ilmasotakoulun nimi muutettiin tuolloin Lentosotakouluksi.

Vuoden 2015 alusta Ilmavoimat keskitti koulutuksensa Tikkakoskelle. Nykyisen Ilmasotakoulun organisaatio muodostettiin aiemmasta Ilmasotakoulusta ja lakkautettujen Lentosotakoulun ja Ilmavoimien teknillisen koulun osista.

I100_GO27Ilmasotakoulu on ilmavoimien puolustushaarakoulu ja korkeakoulutasoinen sotilasopetuslaitos. Se kouluttaa henkilökuntaa, reserviläisiä ja varusmiehiä ilmavoimien ja ilmapuolustuksen tehtäviin. Ilmasotakoulun päätehtävänä on ollut sen koko historian ajan lentokoulutuksen antaminen ilmavoimien ohjaajille.

Nykyisin Ilmasotakoulussa annetaan koulutusta mm. Valmet L-70 Vinka ja BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneilla. Vuoden 2019 aikana Vinkat on määrä korvata käytettyinä hankituilla Grob G115E -koulukoneilla.

Lue myös: