Ilmavoimat mukana Vesivehmaan lentonäytöksessä - tuttu ilmailuääni selostaa drive-in -tapahtuman

Yleiso katsomassa Drive-in lentonäytöstä 1920 px leveä Kuva Perttu KarivaloIlmavoimat vahvisti osallistumisensa Vesivehmaan lentopaikalla 15. elokuuta järjestettävään Suomen ensimmäiseen drive-in -lentonäytökseen. Ilmailupäivän lentonäytösosuuden selostuksesta vastaa kotimaisten ilmailunäytösten tuttu kuuluttajaääni Riika Kaipainen.

Vesivehmaan lentokentän 80-vuotista historiaakin juhlistava ilmailupäivä järjestetään drive-in -lentonäytöksenä koronaviruspandemian takia. Kyseessä on Suomen ensimmäinen drive-in -lentonäytös ja harvinainen myös koko maailman mittakaavassa. Tapahtuma on suunnattu perheille sekä kaikille ilmailusta ja lentokoulutuksesta kiinnostuneille.

Näytöksen seuraaminen tapahtuu siis omasta ajoneuvosta tai sen välittömästä läheisyydestä käsin. Mukaan kannattanee siis ottaa esimerkiksi oma retkijakkara tai vastaava sekä kesäisiin sääilmiöihin varatuakseen sadetakki tai muu sateensuoja.

Vesivehmaa2020_aluePysäköinti yli 6000  neliömetrin kokoisella lentokenttäalueella toteutetaan väljästi ja autoille on varattu noin 5 x 6 m pysäköintiruudut. Alueelle tulee useita rajattuja pysäköintialueita, joille kullekin voi saapua 500 ihmistä. Pysäköinnistä peritään 15 euron maksu. Järjestäjä pyytää varaamana mukaan tasarahan. Tarjolla on myös erilliset maksuttomat katsomoalueet moottoripyörällä, polkupyörällä tai jalkaisin tapahtumaan saapuville.

Ilmailupäivä järjestetään lauantaina 15. elokuuta 2020 ja sunnuntai 16. elokuuta toimii varapäivänä säätilan vaihteluiden takia. Tiivis tapahtuma järjestetään kello 12-16 välisenä aikana ja varsinainen näytökseen liittyvä lentotoiminta tapahtuu kello 13–15.

Kyseessä on kesän 2020 ensimmäinen suurelle yleisölle suunnattu lentonäytöstapahtuma Suomessa. Varsinainen kesän 2020 päälentonäytös järjestetään Kauhavalla elokuun lopulla.

HW100_maalaus_Ilmavoimat_isoIlmavoimat osallistuu tapahtumaan suomalaisvalmisteisella Valmet L-70 Vinka -alkeiskoulukoneella sekä yhdellä BAe Systems Hawk -suihkuharjoituskoneella.

Maavoimien ilmailu vahvisti osallistumisensa jo aiemmin mikäli tapahtuman aikaan ei ilmene operatiivisia tarpeita. Utin helikopteripataljoonasta paikalle saapuu NH90-kuljetushelikopteri.

Suihkukonekalustopuolelta mukana on myös Suomen ilmailuopiston Embraer Phenom 100. IIlmassa nähdään myös historiallinen Douglas DC-3 OH-LCH, joka tuo tapahtumaan katsojia jäsenlennolla Helsingin Malmin lentokentältä. 

Arctic_Eagles_4_2Historiapuolta laajentavat myös ilmavoimien entinen Saab Safir -koulukone sekä historiallisista ilma-aluksista tutun Phil Lawtonin VL Viima II -alkeiskoulukoneen ja Jak-11 -harjoitushävittäjän esityslennot. Osastotaitolentopuolesta vastaa Suomen siviili-ilmailupuolen ylpeys Arctic Eagles.

 Vesivehmaan lentonäytöksen selostus lähetetään Järviradion kautta taajuudella 107,9 Mhz. Näin olleen selostusta voi kuunnella autoradion kautta. Selostuksen nettistriimausta ei suositella, sillä verkkoyhteyksien riittävyyttä lentokentän alueella ei voida tältä osin taata. Vastaavaa radiolähetysratkaisua selostuksessa käytettiin mm. vuonna 2017 Kaivopuiston lentonäytöksessä.

KV_to_RiikaKaipainenSelostuksesta Vesivehmaalla vastaa Suomen lentönäytöksistä tuttu ilmailuääni, joka kuuluu Riika Kaipaiselle. Hänellä on usean vuoden kokemus asiantuntevista lentonäytösselostuksista ja päätoimenaan hän työskentelee Finnairin Airbus-lentäjänä.

Näytösjärjestäjän mukaan ilmailupäivään saapuvien kannattaa virittää autoradio oikealle taajuudelle jo lähestyessään Vesivehmaata. Järviradion 107,9 MHz lähetys kuuluu Lahteen saakka.

Vesivehmaan ilmailupäivä ja lentonäytöksen järjestää Ilmailumuseoyhdistys ry (IMY) yhdessä Asikkalan kunnan sekä paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa. Suomen Ilmailuliiton tukisäätiö myönsi Ilmailumuseoyhdistykselle avustuksen tapahtuman järjestämistä varten. Tapahtuman suojelija on puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Lue myös: