Ilmavoimien esityslentäjä kapteeni Kaikkonen lentää Hawkilla 80-vuotiaan Vesivehmaan yllä 15.8.

HW100_maalaus_Ilmavoimat_isoVesivehmaan drive-in -lentonäytös kunnioittaa lentopaikan 80-vuotista historiaa. Nykyisen yleisilmailukentän alkuperäisiin käyttäjiin kuulunut Suomen ilmavoimat osallistuu lauantaina 15. elokuuta järjestettävään näytökseen Hawk- ja Vinka -koneilla.

Ilmavoimien Hawk esityslentäjä kapteeni Sampsa Kaikkonen lentää Ilmavoimien Hawk MK51 suihkuharjoituskonetta, jota käytetään Ilmavoimien hävittäjälentäjäkoulutuksessa.Kapteeni Kaikkonen ei suorituskykyvaatimusten mukaan voi laskeutua Vesivehmaan kiitotielle vaan hän saapuu lentopaikan ylle toisaalta.

Vesivehmaan drive-in -lentonäytöksessä esitelläänkin laajasti Ilmavoimien lentokoulutusta, kun taivaalla nähdään sodan aikaiset kaksitasokoulukoneet VL Viima II sekä FW-44 Stieglitz sekä niitä seuranneet Saab 91D Safir ja Valmet Vinka -koulukoneet.

Vesivehmaan lentokenttä oli sodan aikana Ilmavoimien tärkeimpiä koulutuskeskuksia. Vesivehmaan ja lähiseutujen taivaalla yli 300 ohjaaja sai koulutuksen rintamalaivueisiin puolustamaan Suomen itsenäisyyttä.


Lentonäytöstä seurataan omista autoista ja päivään varaudutaan omin eväin

Yleiso katsomassa Drive-in lentonäytöstä 1920 px leveä Kuva Perttu KarivaloVesivehmaan drive-in -lentonäytös on koronapandemiakesän ensimmäinen suurelle yleisölle suunnattu ilmailutapahtuma ja se toteutetaan vapaaehtoisvoimin. Vesivehmaan ilmailupäivän ja lentonäytöksen järjestää Ilmailumuseoyhdistys ry (IMY) yhdessä Asikkalan kunnan sekä paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa.

Lentonäytös järjestetään Vesivehmaan lentokentällä, osoite Lentotie, 17130 VESIVEHMAA. Ohjaus Urajärventien ja Lentotien risteyksestä Lahden ja Vääksyn suunnasta tuleville ja Urajärventie 263:n kohdalta Heinolan ja Vierumäen suunnasta tuleville.

Vesis_80_karttaOhjelmaltaan tiivis tapahtuma järjestetään kello 12-16 välisenä aikana ja varsinainen näytökseen liittyvä lentotoiminta tapahtuu kello 13-15. Drive-in -lentonäytös on suunnattu koko perheelle sekä kaikille ilmailusta ja lentokoulutuksesta kiinnostuneille.

Tapahtumaa seurataan omista ajoneuvosta tai niiden välittömästä läheisyydestä käsin. Autoille on varattu noin 5 x 10 m kokoiset ruudut jolloin yleisö voi turvallisesti seurata lentonäytöstä säilyttäen sosiaalisen etäisyyden muihin katsojiin.

Itse tapahtuma on ilmainen, mutta pysäköinnistä veloitetaan 15 euroa. Mukaan pyydetään varaamaan tasaraja, jos korttimaksuissa tulee ongelmia. Täysin ilmaiseksi näytöksestä voi nauttia saapumalla paikalle kävellen, polkupyörällä tai moottoripyörällä. Heille on varattu omat katsomoalueensa.

Vesivehmaa2020_alueMukaan kannattanee siis ottaa esimerkiksi oma retkijakkara, mutta myös omia eväitä. Tapahtuma-alueella ei ole krooronapandemian takia alunperin suunnittelussa mukana olleita ruokapalveluita, jotta vältetään jonoja ja ihmisryhmiä. 

Jokainen lentonäytösvieras velvoitetaan lisäksi viemään omat roskansa pois mukanaan. Lentokenttäalueelle ei saa jättää irtoroskia vaan ne on vietävä jätepisteille. Koko driven-in -lentonäytös toteutetaan vapaaehtoisvoimin, joten yhteistyötä toivotaan näiltä osin myös yleisöltä.

Alueella on kuitenkin tarjolla WC-tiloja, joita voi käyttää koko tapahtuman ajan. 


Selostuksen kuulee Järviradiosta 107,9MHZ

KV_to_RiikaKaipainenLentonäytöksen selostuksesta vastaa kotimaan kesäinen lentonäytösääni joka kuuluu liikennelentäjä Riika Kaipaiselle. Hänellä on vuosien kokemus lentonäytösselostuksista. Lähetystä voi seurata Järviradion kautta taajuudella 107,9 Mhz eli sitä voi kuunnella oman autoradion kautta.

Nettistriimausta ei suositella, sillä lentopaikan alueelle ei ole lisätty matkapuhelinverkon kapasiteettia.

 

Vesivehmaan lentonäytöksen ohjelma

 

12.00 Portit aukeavat

13.00 Lentonäytös alkaa

13.00 BAe Hawk Mk. 51 - Ilmavoimat

13.10 Valmet L-70 Vinka - Ilmavoimat

13.20 Saab 91D Safir SF-24 - Timo Kopranen

13.30 Focke-Wulf Fw 44 J Stieglitz OH-SZJ - Markku Ropponen

13.40 VL Viima II VI-3 - Phil Lawton

13.50 Arctic Eagles - Raimo Nikkanen, Miikka Rautakoura ja Tapio Pitkänen

14.05 Laskuvarjohypyt - Roni Bäckin ja Janne Laukkasen tandemhypyt sekä Hämeen Laskuvarjourheilijat ry:n näytöshypyt

14.20 Extra 330 LX OH-OBO - Harri Kanto

14.30 Embraer Phenom 100 - Suomen Ilmailuopisto, Mika Kanto
 
14.50 NHIndustries NH90 - Maavoimien ilmailu

 15.00 Christen Eagle OH-XEA - Miikka Rautakoura kyydissään Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka.

15.00 Lentonäytös loppuu

16.00 Tapahtuma päättyy

Lue myös: