Sähkölentokone mukana Vesivehmaan drive-in lentonäytöksessä 15.8. - muista omat eväät mukaan

AE_ilmassa_pohjaHelsingin Sähkölentokoneyhdistyksen Pipistrel Alpha Electro -sähkölentokone esittäytyy Vesivehmaan drive-in -lentonäytöksessä lauantaina 15. elokuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun sähkölentokone esiintyy lentonäytöksessä.

Pipistrel Alpha Electro -sähkölentokonetta (OH-U682) Vesivehmaalla esittelevä Helsingin Sähkölentokoneyhdistys ry tekee tiivistä yhteistyötä mm. Finavian kanssa, sähkölentämisen kehittämisessä. Ratkaisu on yksi vaihtoehto ilmailun tulevaisuudelle.

Sopivan keveiden ja kestävien akkujen kehittäminen on tällä hetkellä iso haaste sähkölentämiselle sillä akkujen paino vähentää vastaavasti koneen hyötykuormaa.

AE_latausSähkölentäminen yleistynee tämän vuoksi ensiksi yleisilmailukoneissa ennen matkustajaliikennettä. Suomalaistoimijat ovat jo sopineet uuden suuremman sähkölentokoneen hankinnastakin. Lue uutisemme aiheesta: Finavia ja Sähkölentokoneyhdistys hankkivat Suomeen uuden sukupolven sähkölentokoneen.

 

Katsojille omat alueet turvavälein 

Yleiso katsomassa Drive-in lentonäytöstä 1920 px leveä Kuva Perttu KarivaloVesivehmaan lentopaikalla järjestetään Suomen ensimmäinen drive-in -lentonäytös lauantaina 15. elokuuta. Ohjelmaltaan tiivis tapahtuma järjestetään kello 12-16 välisenä aikana ja varsinainen näytökseen liittyvä lentotoiminta tapahtuu kello 13-15.

Drive-in -lentonäytös on suunnattu koko perheelle sekä kaikille ilmailusta ja lentokoulutuksesta kiinnostuneille.

Tapahtumaa seurataan omista ajoneuvosta tai niiden välittömästä läheisyydestä käsin. Autoille on varattu noin 5 x 10 m kokoiset ruudut jolloin yleisö voi turvallisesti seurata lentonäytöstä säilyttäen sosiaalisen etäisyyden muihin katsojiin.

Vesivehmaa2020_alueItse tapahtuma on ilmainen, mutta pysäköinnistä veloitetaan 15 euroa. Täysin ilmaiseksi näytöksestä voi nauttia saapumalla paikalle kävellen, polkupyörällä tai moottoripyörällä. Heille on varattu omat katsomoalueensa.

Mukaan kannattanee siis ottaa esimerkiksi oma retkijakkara, mutta myös omia eväitä. Tapahtuma-alueella ei ole krooronapandemian takia alunperin suunnittelussa mukana olleita ruokapalveluita, jotta vältetään jonoja ja ihmisryhmiä. 

Jokainen lentonäytösvieras velvoitetaan lisäksi viemään omat roskansa pois mukanaan. Lentokenttäalueelle ei saa jättää irtoroskia vaan ne on vietävä jätepisteille. Koko driven-in -lentonäytös toteutetaan vapaaehtoisvoimin, joten yhteistyötä toivotaan näiltä osin myös yleisöltä.

Alueella on kuitenkin tarjolla WC-tiloja, joita voi käyttää koko tapahtuman ajan. 


Selostuksen kuulee Järviradiosta 107,9MHZ

KV_to_RiikaKaipainenLentonäytöksen selostuksesta vastaa kotimaan kesäinen lentonäytösääni joka kuuluu liikennelentäjä Riika Kaipaiselle. Hänellä on vuosien kokemus lentonäytösselostuksista. Lähetystä voi seurata Järviradion kautta taajuudella 107,9 Mhz eli sitä voi kuunnella oman autoradion kautta.

Nettistriimausta ei suositella, sillä lentopaikan alueelle ei ole lisätty matkapuhelinverkon kapasiteettia.

Lentonäytöksen johtaja Perttu Karivalo sekä tapahtuman juontaja Riika Kaipainen kertovat lentonäytöksestä Järviradion haastatteluissa.


Vesivehmaan lentopaikka 80 vuotta

IMG-20200625-WA0001

Vesivehmaan ilmailupäivän ja lentonäytöksen järjestää Ilmailumuseoyhdistys ry (IMY) yhdessä Asikkalan kunnan sekä paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa.

Suomen Ilmailuliiton tukisäätiö myönsi Ilmailumuseoyhdistykselle avustuksen tapahtuman järjestämistä varten. Tapahtuman suojelija on puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Vesivehmaan drive-in -lentonäytöksellä juhlistetaan myös Vesivehmaan lentokentän 80-vuotista historiaa. Ensimmäinen laskeutuminen Vesivehmaan lentopaikalle tehtiin 28. toukokuuta 1940. Tuolloin sinne laskeutui Ilmavoimien Fieseler Storch ST-113 -yhteisyskone, jonka kyydissä oli silloinen ilmavoimien komentaja. Sota-aikana ilmavoimat toimi myös Vesivehmaalta.

Vesivehmaan lentopaikka sijaitsee Asikkalassa noin 10 kilometrin päässä Vääksyn kuntakeskuksesta. Lentopaikalle on matkaa Helsingistä noin 127 kilometriä ja Lahdesta noin 22 kilometriä.

Vesivehmaan lentonäytöksen ohjelma

12.00 Portit aukeavat

13.00 Lentonäytös alkaa

13.00 BAe Hawk Mk. 51 - Ilmavoimat

13.10 Valmet L-70 Vinka - Ilmavoimat

13.20 Saab 91D Safir SF-24 - Timo Kopranen

13.30 Focke-Wulf Fw 44 J Stieglitz OH-SZJ - Markku Ropponen

13.40 VL Viima II VI-3 - Phil Lawton

13.50 Arctic Eagles - Raimo Nikkanen, Miikka Rautakoura ja Tapio Pitkänen

14.05 Laskuvarjohypyt - Roni Bäckin ja Janne Laukkasen tandemhypyt sekä Hämeen Laskuvarjourheilijat ry:n näytöshypyt

14.20 Extra 330 LX OH-OBO - Harri Kanto

14.30 Embraer Phenom 100 - Suomen Ilmailuopisto, Mika Kanto
 
14.50 NHIndustries NH90 - Maavoimien ilmailu

 15.00 Christen Eagle OH-XEA - Miikka Rautakoura kyydissään Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka.

15.00 Lentonäytös loppuu

16.00 Tapahtuma päättyy

Sähkölentokoneyhdistyksen Pipistrel Alpha Elektro (OH-U682).Sähkölentokoneyhdistyksen Pipistrel Alpha Elektro (OH-U682).

Lue myös: