Ilmavoimien HX-hävittäjähanke on nyt virallisesti F-35 -hanke - uusi logo esiteltiin

20220531_122836Vuonna 2015 käynnistynyt Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornet-hävittäjäkaluston suorituskyvyn korvaamishanke on tunnettu HX-hankkeena. Nyt puolustusministeri Antti Kaikkonen on vaihtanut uudeksi nimeksi valinnan myötä F-35 -hankkeen.  

Puolustusministeriön ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoo tuoreessa blogissaan, että terminä HX-hanke on vakiintunut osaksi keskustelua. Nyt valinnan jälkeen on kuitenkin tullut aika siirtää hyvin palvellut hankenimi osaksi ilmailuhistoriaa.

Perinteisen ilmavoimallisen kaavan mukaisesti HX-hankkeen nimen ensimmäinen kirjain tuli korvattavasta koneesta (Hornet = H). Kirjainta X käytetään yleisesti seuraajaehdokkaan tunnuksena. Ennen HX-hanketta käynnissä oli mm. VX-hanke, jossa korvattiin Vinka-koulukoneet ja nykyiset Hornetit hankittiin Draken-hävittäjien tilalle DX-hankkeessa.

HX_puranen_HN"Voidaan hyvillä mielin todeta, että X-kirjaimen mysteeri on ratkennut perusteellisen tarjouskilpailun myötä. Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaava monitoimihävittäjä on Lockheed Martin F-35A Lightning II", kirjoitti Puranen blogissaan.

Asioiden selkiyttämiseksi HX-hankkeen nimi on 31. toukokuuta 2022 muutettu F-35 -hankkeeksi puolustusministeri AnttiKaikkosen tekemällä päätöksellä F-35-hankkeeksi. Myös hankkeen logo on uudistunut nimeä vastaavaksi.

F-35_lineup_110220Ensimmäiset uudet Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjät saapuvat Suomeen Lapin lennostoon alkuvuodesta 2026. Täysi operatiivinen suorituskyky F-35A-koneilla saavutetaan vuonna 2030, jolloin kaikki 64 konetta ovat palveluskäytössä Lapin, Karjalan ja Satakunnan lennostoissa. MH

Ohjelmajohtajan blogi: HX-hanke muuttuu F-35-hankkeeksi

Lue myös: