Ilmavoimien komentaja J-P Keränen delegaatioineen Israelin ilmavoimien IAF:n vieraana

IAF_komentajatSuomen ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen vieraili delegaatioineen Israelissa. Keskiviikosta perjantaihin kestäneen vierailun aiheina oli maiden ilmavoimien välinen yhteistyö. Israelin ilmavoimilla on vankka kokemus F-35I Adir -häivehävittäjien operoinnista.

Suomalaisdelegaation Israelin vierailua isännöi Israelin ilmavoimien IAF:n komentaja kenraalimajuri Tomer Bar. Keskiviikkona 9. marraskuuta järjestetyssä paneelikeskustelussa käytiin läpi strategista tilannetta sekä mahdollisia tulevaisuuden yhteistyöhankkeita eri aihealueilla.

Torstaina vuorossa oli vierailu IAF:n Nevatimin lentotukikohtaan, jossa kohteina olivat mm. 116. laivue ja F-35 -mekaanikkojen koulutuskeskus. Vierailukohteina olivat myös Tel Nofin lentotukikohta ja koelentokeskus. Vierailu päättyi perjantaina 11. marraskuuta.

Israel_SuomiKenraalimajuri Keränen kiitteli Israelin ilmavoimia hyödyllisestä vierailusta, jonka aikana käytiin erinomaisia keskusteluja ja vaihdettiin paljon kokemuksia. Keränen lupaili yhteistyön jatkuvan tulevaisuudessa.

Israelin ilmavoimien mukaan vierailu vahvisti entisestään siteitä IAF:n ja muiden maiden ilmavoimien välillä. Suomen ilmavoimien komentaja Keräsen vierailu on ensimmäinen avaus tulevaisuuden yhteistyöstä Suomen Ilmavoimien kanssa.

IAF:lla on merkittävää tietotaitoa F-35 -hävittäjistä, joita Suomi ottaa lähivuosina käyttöön. Suomi on myös hankkimassa israelilaisia ilmatorjuntajärjestelmiä ja ilmatorjunnan korkeatorjuntakyvyn parantamiseen tähtävässäI TSUKO-hankkeessa on jatkettu neuvotteluita Israel Aerospace Industriesin sekä Rafael Advanced Systemsin kanssa.

Adir_arrival_1 Israelin ilmavoimien ensimmäiset Lockheed Martin F-35I Adir-hävittäjät laskeutuivat IAF:n Nevatimin lentotukikohtaan 12. joulukuuta 2016. Isralien ilmavoimien käyttämä lisätyyppimerkintä Adir on hepreaa ja tarkoittaa mahtavaa. IAF on useamman kerran suorittanut menestyksekkäitä operaatioita uusilla hävittäjillään erittäin haastavassa toimintaympäristössä. MH

Lue myös: