Indian Express: Intian ilmavoimat menettänyt kolmessa vuodessa onnettomuuksissa 33 hävittäjää

su30_2_usafIntia on suuri ja väkirikas valtio, jolla on myös suuret ilmavoimat. Niinpä onnettomuuksiltakaan ei voida välttyä. Puolustusministeri A.K. Antony on antanut maan parlamentin alahuoneelle selvityksen viime vuosien turmista, kertoo The Indian Express -lehti. Selvityksen mukaan 2008 jälkeen runsaassa kolmessa vuodessa ilmavoimat on menettänyt 33 hävittäjää. Onnettomuuksissa on menehtynyt 26 sotilashenkilöä. Lisäksi on kuollut kuusi siviiliä.

Runsaan kolmen vuoden ajanjaksona (tämän vuoden maaliskuun alkuun asti) tapahtuneissa onnettomuuksissa on ollut mukana kolme Intian kaluston huippua edustavaa Sukhoi Su-30MKI -hävittäjää (kuvassa). Palveluksessa on 146 konetta, kaikkiaan niitä on tilattu 272.

Muita tuhoutuneita ovat yksi SEPECAT Jaguar, kaksi Dassault Mirage 2000 -konetta sekä peräti 27 erilaista MiG-sarjan hävittäjää. Näiden lisäksi Intian ilmavoimat on samassa runsaan kolmen vuoden ajanjaksossa menettänyt kymmenen helikopteria.

Intialla on sekä MiG-21, MiG-27 että MiG-29-koneita. 21-versioista ollaan lähivuosina lopullisesti luopumassa. Jäljellä on vain 90-luvun lopulta alkaen MiG-21 Bison -versioksi päivitettyjä koneita.

Puolustusministerin selvityksen mukaan yleisin syy onnettomuuksiin on ollut lentäjän inhimillinen virhe. Toisena tulevat tekniset seikat. Onnettomuuksia pyritään vähentämään koulutusta lisäämällä. Erityisesti simulaattoreita aiotaan hyödyntää aiempaa enemmän.

The Indian Expressin artikkeli.