Kaivari 21 -lentonäytös lähestyy – 6.-7.8. järjestettävä jättitapahtuma näkyy ja kuuluu Helsingin taivaalla

Kaivari_ilmakuvaKotimaisen ilmailukesän päätapahtuma eli Suomen ilmailuliiton (SIL) järjestämä lentonäytös lähestyy kovaa vauhtia. Kaivari 21 -lentonäytös tuo ilmailuspektaakkelin neljän vuoden tauon jälkeen Helsingin Kaivopuistoon 6.-7. elokuuta. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.

K21_maanayttely_2 Kaivopuistoon odotetaan mittavaa yleisömäärää, sillä vuonna 2017 edellisen kerran järjestetty tapahtuma veti paikalle yli 100 000 katsojaa.

Helsingin Kaivopuiston edelliseen ilmailutapahtumaan nähden Kaivari 21 -tapahtuman suurimmat erot ovat entistä laajempi maanäyttelyalue, suurempi näytteilleasettajien määrä, pidempi maanäyttelyaika sekä lavalla nähtävä musiikki- ja ohjelmatarjonta.

Helsingin Kaivopuistossa 6.-7. elokuuta järjestettävä Kaivari 21 -tapahtuma on viimeinen Suomen ilmavoimien HX-hävittäjähankkeen aikana järjestettävä lentonäytös Suomessa. Hävittäjähankkeen ansiosta Suomen lentonäytösyleisö on saanut viime vuosina nauttia upeasta ja laajasta ohjelmasta.

PAF_8Kaivari 21 -tapahtuman perjantaina 6. elokuuta järjestettävä lentonäytösosuus on tämän sarjan loppuhuipennus. Suomen seuraava hävittäjäsuorituskyky on määrä valita loppuvuodesta 2021, jonka jälkeen Suomi ei välttämättä ole enää niin houkutteleva kohde eri hävittäjävalmistajille. 

 Kaivopuiston maanäyttelyalueella ovatkin paikalla kaikki viisi HX-hankkeeseen osallistuvaa hävittäjävalmistajaa eli BAE Systems, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin ja Saab.

OHNAT_1Julkaistun lentonäytösohjelman mukaan ilmassa odotetaan nähtävän ainakin Eurofighter Typhoon-, Rafale- sekä Gripen E -hävittäjät. Julkaistu lentonäytösohjelma sisältää myös vielä avoimia esiintymisaikoja, jotka vahvistuvat mahdollisesti myöhemmin.

HX-hankkeen esiintyjien lisäksi lentonäytöksen päätähtiä ovat Ranskan ilma- ja avaruusvoimien taitolentoryhmä Patrouille de France sekä Kaivari 21 -lentonäytöksen nimikkokone eli Petteri Tarman lentämä North American AT-6 Texanin laivastoversio SNJ-3.

Malmi80_D1_ohilentoTapahtuman lentonäytösosuuden käynnistää historiallisen Douglas DC-3 -matkustajakoneen sekä kotimaisen siviilitaitolennon ylpeyden eli Arctic Eagles -taitolentoryhmän ohilento.

Luvassa on paljon näyttäviä ohjelmanumeroita, kun esiintyjälistassa ovat mm. Suomen ilmavoimien ylpeys Midnight Hawks ja Hornet- sekä Hawk-sooloesitykset, Arctic Eagles, Woikoski Safirs, Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen Dornier-merivalvontakone sekä H215 Super Puma -meripelastushelikopteri. Ulkomaalaisten esiintyjien listalla on myös Saksan maavoimien HEERin NH90-helikopteri.

B17_1Kaivopuiston lentonäytöksessä ovat ulkomaalaistoimijoista mukana mm. Ranskan ilma- ja avaruusvoimat, Ison-Britannian kuninkaalliset ilmavoimat, Saksan ilmavoimat ja Ruotsin ilmavoimat.

Historiallisia ilma-aluksia tapahtumassa edustavat mm. VL Viima, Jak-11 sekä Saab B 17, joka nähdään ensimmäistä kertaa lentonäytöksessä Suomessa. Julkaistu ohjelma voi kuitenkin muuttua, vielä mm. sääolosuhteiden tai teknisten ongelmien takia.

 Maanäyttelyssä ovat esillä mm. täysikokoiset Eurofighterin, F-35A:n sekä Gripen E:n hävittäjien mallit.

GermanNavy_LynxLisäksi maanäyttelyn tarjonnassa ovat mukana myös Saksan merivoimien Westland Lynx ja mahdollisesti myös Saksan maavoimien NHIndustries NH90- sekä Rajavartiolaitoksen Leonardo AW109 Koala ja FinnHEMS Airbus Helicopters H135 -helikopterit.

Saksalaisten Lynx-helikopteri nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa lentonäytöksessä. Aiemmin helikopterityyppi on vieraillut Suomessa vain Puolustusvoimien Northern Coasts -harjoitusten yhteydessä.

Kaivari 21 -tapahtuman pääyleisöpäivä on perjantai 6. elokuuta, jolloin alue on avoinna kello 10-22. Tuolloin on luvassa päätapahtuma eli lentonäytösosuus kello 16.00-21.00.

KAS_100kLentonäytöksessä esiintyvistä lentokoneista saattaa aiheutua hetkittäin kovaa ääntä. Perjantaisen lentonäytösosuuden lisäksi ääntä kuuluu myös torstai-illan harjoituksista.

Kuulon suojaaminen on erityisen tärkeää ennen kaikkea lapsille. Kuulonsuojaus kannattaa muistaa myös veneillessä, sillä kuulonsuojaimet eivät välttämättä ole veneen vakiovarustusta. Lemmikkien tuomista tapahtuma-alueella on syytä välttää.

 Maanäyttely on avoinna myös lauantaina 7. elokuuta kello 10-18. Tapahtuma-alueella järjestetään tuolloin myös ilmaiskonsertti. Musiikkiesityksiä on luvassa ainakin Ilmavoimien Big Bandiltä sekä Finnair Pilot’s Big Bandiltä. Lauantai toimii säävarapäivänä lentonäytökselle, jolloin tapahtuma jatkuisi myös silloin kello 22.00 saakka.

KV_to_RiikaKaipainenKaivopuiston lentonäytöksen selostavat mm. vuoden 2017 tapahtumasta tutut Riika Kaipainen ja Jone Nikula. Selostus kuuluu Kaivopuistossa taajuudella 105,8 MHz, jonka lisäksi lentonäytös kuuluu myös Järviradion taajuudella 103,1 MHz.

Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä myös Ilta-Sanomien ISTV:ssä, jonka myös Järviradio välittää netissä JRTV:n kautta.

Lentonäytöksen esityslinja kulkee Katajanokanselältä Pihlajasaaren edustalle Harakan saaren ylitse. Maanäyttelyalue puolestaan sijaitsee Kaivopuistossa Kylpylänaukion ympäristössä. Ruoka- ja juomatarjontaa on luvassa Ehrensrömintien varrelta, jonne on luvassa mm. erilaisia ruokarekkoja. Café Ursulassa on tapahtuman ajan yksityistilaisuus VIP-vieraille.

Kaivari_21_uusi_juliste Tapahtuman järjestää Suomen Ilmailuliiton omistama Suomen Lentonäytös Oy. SIL:n ympäristöpolitiikan mukaisesti lentonäytöksen hiilidioksidipäästöt kompensoidaan. Yhteistyökumppanina on 4H-järjestön Taimiteko-hanke, jossa istutetaan puita hiilidioksisipäästöjen kompensoimiseksi. Lentonäytöksenkin päästöjä kompensoiva SIL-metsä kasvaa jo, sillä ensimmäiset puut on jo istutettu.

Suomen Lentonäytös Oy:n vetämät järjestelyt etenevät kohti onnistunutta tapahtumaa. Järjestäjä seuraa luonnollisesti viranomaisten tiedotteita, määräyksiä ja ennusteita ja on varautunut rajoituksiin ja suosituksiin. Järjestäjällä on valmius muuttaa suunnitelmia myös viime hetkillä.

Helsingin kaupunki kehottaa tapahtumaan saapuvia käyttämään kasvomaskeja ja huomioimaan turvavälit kanssakatsojiin. Paikalle ei tule saapua flunssaoireisena. Kaupunki pyytää tapahtumaan osallistujia myös pitämään Kaivopuiston siistinä ja huolehtimaan roskien viemisestä jäteastioihin. Niitä on luvassa paikalle erityisen paljon.

K_ennakko_kaivopuisto_katsomoTapahtuma-alueella on poikkeavia liikennejärjestelyjä sekä rajoituksia ilmatilassa ja merialueella. Kaivari 21 -tapahtumaan suuntaaville suositellaan saapumista alueelle kävellen, pyörällä sekä julkisilla liikennevälineillä.

Meren yllä tapahtuva lentonäytös kiinnostaa myös veneilijöitä, joille on järjestetty oma katsomoalueensa lentonäytöslinjan ja turva-alueen ulkopuolella. Järjestäjä pyytää veneilijöitä saapumaan katsomoalueelle perjantaina 6. elokuuta vasta kello 15.00 jälkeen. MH

Virallinen Kaivari 21 -tapahtumasivu: www.kaivari21.fi.

 Lue myös uutisemme tapahtuman aiheuttamista järjestelyistä maalla merellä ja ilmassa: Jättimäinen Kaivari 21 -lentonäytöstapahtuma tuo rajoituksia Helsinkiin maalle, merelle ja ilmatilaan

 Lue myös aiempaa Kaivari 21 -uutisointiamme: