Katmandun lentokentän kapasiteetti rajoittaa avun saapumista - asematasolle mahtuu vain 8 laajarunkoa

Kathmandu_airport_wikimedia_RalfLotys(Sicherlich)Nepalin maanjäristyksen uhrien tarvitsema apu viivästyy, sillä Katmandun Tribhuvanin lentokentän (VNKT) kapasiteetti rajoittaa paikalle virtaavien avustuslentojen pääsyä maahan. Myös Kuopiosta 767-koneella lennettäväksi suunniteltu avustuslento on viivästynyt. Nepalin järistyksessä on menehtynyt yli 4000 henkeä.

Nepalin valtion ilmailuviranomaiset eivät ole toistaiseksi myöntäneet laskeutumislupaa Suomen avustuslennolle. Moni muukin lento odottaa lupaa saapua Nepaliin. Sisäministeriön mukaan Kuopiosta Nepaliin lähtevä avustuslento viivästyykin.

Suomi on päättänyt lähettää järistysalueelle Nepalin valtion pyynnöstä Kriisinhallintakeskuksen rauniopelastusmuodostelman. Sitä varten Mega Maldives -yhtiön Boeing 767-300 ER -kone (8Q-MEF) saapui Rissalaan maanantaina kello yhdentoista maissa. Sillä operoitavan avustuslennon oli määrä lähteä Kuopiosta Katmanduun vielä samana päivänä.

Sisäministeriö on neuvotellut tilanteesta avustustoimia koordinoivan Euroopan komission hätäapukeskuksen kanssa. Komission ehdotuksesta sisäministeriö on päättänyt pitää lentoa edelleen valmiudessa. Jatkoa arvioidaan uudelleen tiistaiaamuna.

Samassa tilanteessa on merkittävä osa Nepalin jo hyväksymistä avustuslennoista. Maa on ohjannut matkalla olleita koneita laskeutumaan muun muassa Intian kentille. Esimerkiksi New Delhin kentällä jonottaa 20 avustuslentoa pääsyä Kathmanduun.

Katmandun Tribhuvan on Nepalin ainoa kansainvälinen lentoasema. Sen asematasolle mahtuu samanaikaisesti vain kahdeksan laajarunkokonetta. Tribhuvanin kiitotie 02/20 on 3050 metriä pitkä.

Lentokenttäalue ei varsinaisesti mahdollista koneiden pysäköintiä rullausteille ja pienemmillä asematasoilla vastaan tullee niiden kantavuus. Saapuneiden koneiden kääntöaika lastien purkamisineen ja tankkauksineen ottaa myös aikaa, joten kärsivällisyys on tarpeen.

Suomen ulkoministeriö suosittaa välttämään tarpeetonta matkustamista Nepaliin. Ulkoministeriö huomattaa matkustustiedotteessaan myös, että maa on maanjäristysaluetta, joka on valmistautunut puutteellisesti. Nepalilla ei ole riittävästi lääkkeitä eikä pelastuskalustoa.

Myös lentokenttä suljettiin järistyspäivänä 25. huhtikuuta. Se kuitenkin avattiin jo saman päivän iltana.

Katmandun Tribhuvanin kansainvälinen lentokenttä Google Earth -palvelussa

Lue aiempia juttuja avustuslennoista Suomesta: