Kesäbaana 23 -harjoitus nostaa ilmavoimien Hornetit taivaalle uudelta Nelostien tieosuudelta

kesabaana23_HN2Ilmavoimat otti käyttöön uuden varalaskupaikan Nelostiellä Jyväskylässä 25.-28. heinäkuuta järjestettävässä Kesäbaana 23 -lentotoimintaharjoituksessa. Luvassa on vilkasta ilmaliikennettä Keski-Suomen ylle, sillä harjoituksessa on mukana laajasti ilmavoimien konetyyppejä hävittäjistä kuljetus- ja yhteyskoneisiin saakka.
Kesäbaana 23 -harjoitus toteutetaan tällä hetkellä päällystetyön vuoksi suljettuna olevalla tieosuudella nelostiellä Tikkakoskella Jyväskylän pohjoispuolella. Kyseistä Nelostien varalaskupaikkaa kokeillaan nyt ensimmäisen kerran. Harjoitusalue alkaa Tikkakoskentien kohdalta ja jatkuu pohjoisen suuntaan Nelostietä.

kesabaana23_HN3Harjoituksen aikana käytössä jo olevan rinnakkaistien liikennejärjestelyt eivät muutu, mutta Tikkakoskentie saatetaan joutua sulkemaan lyhyiksi ajoiksi lentotoimintapäivinä, jos lentoturvallisuus sitä vaatii.

Ilmasotakoulun järjestämä Kesäbaana 23 -harjoitus tuo Nelostielle ilmavoimien lentäjiä ja kalustoa Tikkakoskelle kaikkialta Suomesta. Lentotoimintaharjoituksessa toteutetaan normaaleja koulutuslentoja sekä taitoja ylläpitävää koulutusta Ilmavoimien eri joukko-osastojen ohjaajille.

Harjoituksessa lennetään kattavasti Ilmavoimien eri konetyypeillä. F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät tukeutuvat Rissalaan ja Rovaniemelle, Hawk Mk.66 -suihkuharjoituskoneet Tikkakoskelle ja tukilentolaivueen Learjet-, Pilatus- ja CASA C-295M -yhteys- ja kuljetuskonekalusto lentää Pirkkalasta.

kesabaana23Keski-Suomen alueella on odotettavissa vilkasta ilmaliikennettä kolmena päivänä.  Kaikki muu ilmaliikenne harjoitukseen liittyvällä EFR552 Kesäbaana 23 -rajoitusalueella on sen aktiivisuuden aikana on kielletty. Alue yltää maan pinnalta 2000 jalan korkeuteen ja vastaa Jyväskylän lentokentän lähialueen sivurajoja.

Lentotoiminta alkoi tiistaina 25.7. kello 12.00 ja jatkui kello 16.00 saakka. Tuolloin alueella lensivät Hornet-hävittäjät. Lentotoiminta jatkuu taas keskiviikkona 26.7. ja torstaina 27.7., jolloin lentoja on kello 9.00 – 16.00 välisenä aikana. Tuolloin nousutien käyttäjiksi pääsee laajemmin lähes koko ilmavoimien kalusto. Lentotoiminnan aikana voi esiintyä melua Tikkakosken alueella. Lentotoiminnalla on säävaraus.

kesabaana23_HN1Kesäbaana 23 -harjoitus ei ole yleisötilaisuus ja Puolustusvoimat vartioi koko harjoitusaluetta. Yleisön on kuitenkin mahdollista seurata harjoitusta alueen eteläpäästä hyvin rajalliselta katselualueelta. Kyseisellä alueella ei ole yleisölle mitään palveluja kuten vesipisteitä tai wc-tiloja. Myös pysäköintimahdollisuudet ovat rajalliset.

Katselualue sijaitsee Tikkakoskentien moottoritien ylittävän sillan oikealla puolella etelästä katsoen. Puolustusvoimat huomauttaa, että liikenneturvallisuuden vuoksi Tikkakoskentien ylikulkusillalla ei voi oleskella harjoituksen aikana. Se saatetaan lisäksi sulkea hetkellisesti myös autoilta lentotoiminnan niin vaatiessa.

Avauspäivänä toiminta kiinnosti ja moottorien varteen oli saapunut merkittävä määrä ihmisiä. Väkijoukot tuovat paikalle myös palveluja ja ensimmäinen lettukioski oli avoinna jo tiistaina.

kesabaana23_kilpelainen1Ilmavoimat harjoittelee säännöllisesti tukeutumista muualle kuin kotitukikohtiin, jotta lentokalusto voidaan tarvittaessa hajauttaa nopeasti eri puolille Suomea. Toiminta maantietukikohdissa kuuluu kaikkien Ilmavoimien ohjaajien koulutukseen.

Lentäjien lisäksi harjoituksessa on mukana lentotekniikan ja johtamisjärjestelmien asiantuntijoita. Harjoituksen johtajana toimii Ilmasotakoulun apulaisjohtaja everstiluutnantti Teemu Kilpeläinen. MH