Lentäjäliitto: Lentoturvallisuuden kohtalonhetket käsillä - EU parlamentin FTL-äänestys lähestyy

FTL_marssi_1EU-parlamentin liikennevaliokunta hylkäsi selvästi Euroopan komission ehdotuksen lentohenkilöstön uusiksi työ- ja lepoaikasäännöiksi (FTL). Seuraavaksi asiasta äänestetään Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa 9. lokakuuta. Parlamentin jäsenten äänestystulos ratkaisee, tuleeko useita turvallisuuspuutteita sisältävä ehdotus EU:n laajuiseksi lainsäädännöksi.

Eurooppalaiset lentäjät ovat huolissaan ehdotuksesta uusiksi työ- ja lepoaikasäännöiksi (FTL, Flight Time Limitations), koska se mm. sallisi lentäjille 22-tuntisen työrupeaman ennen laskeutumista, tai jopa 12,5-tuntiset yötyöjaksot.

"Turvallisuuden kannalta tärkeitä rajoituksia ja määräyksiä on liian paljon siirretty pois itse lakitekstistä niin kutsuttuihin hyväksyntävaatimuksiin, joiden muuttaminen ja valvonta kuuluu yksinomaan Euroopan lentoturvallisuusvirastolle EASAlle," toteaa Suomen Lentäjäliiton turvatoimikunnan puheenjohtaja Hannu Korhonen.

FTL_marssi_6"Kamppailua tätä heikkoa luonnosta vastaan on nyt käyty jo monta vuotta, mutta jostain syystä tutkijoiden yksiselitteisiä kannanottoja ja suoranaisia varoituksia vaarallisien sallivista säännöistä ei ole otettu huomioon."

”Olemme tyytyväisiä, että meillä on mahdollisuus keskusteluun äänestystä edeltävänä iltana”, sanoo Nico Voorbach, eurooppalaisia lentäjiä edustavan ECA:n puheenjohtaja.

”Ehkä silloin saadaan vastaus kysymykseen, miksi komissio ei haluaisi tieteeseen pohjaavia työ- ja lepoaikamääräyksiä. Odotamme myös selkeää vastausta siihen, miksi - liikennekomitean äänestystuloksesta huolimatta - komissio ei ole osoittanut mitään aikomusta muuttaa ehdotusta ennen täysistuntoäänestystä.”

”Liikennevaliokunnan äänestystuloksen pitäisi olla ohjenuorana kaikille äänestäjille ensi viikolla”, sanoo François Ballestero, Euroopan kuljetustyöntekijöiden liiton poliittinen sihteeri.

”Ehdotuksen hylkääminen osoittaa, että säädösten turvallisuuspuutteet eivät ole jääneet huomaamatta parlamentaarikoilta.”

Lue myös
Eurooppalaisen lentäjäliiton ECA:n vastine EU:n lehdistötiedotteeseen (pdf-tiedosto)

ECA:n lentoturvallisuusvetoomuksen on jo allekirjoittanut yli 111 000 ihmistä: Stand up for your SAFETY – Sign now!