Malmi Fly in sai liikkeelle 60 vierailevaa konetta - Rustin lennon muistolaatta paljastettiin

MalmiOpen16_3Noin 60 vierailevaa lentokonetta saapui viikonloppuna järjestettyyn Malmi fly in -tapahtumaan. Paikalle odotettiin myös kentältä luvattomasti Moskovaan vuonna 1987 lentänyttä saksalaista Mathias Rustia. Hänen tulonsa peruutui mutta tilaisuudessa kuultiin Rustin tervehdys. Hän pitää Malmin sulkemishanketta tappiona vapaudelle.

Helsinki-Malmin lentoasemalla järjestettiin viikonloppuna 27.–29. toukokuuta Fly in -ilmailutapahtuma, johon osallistui noin 60 vierailevaa yleisilmailukonetta. Kaukaisimmat vieraat tulivat Latviasta ja Keski-Ruotsista.

MalmiOpen16_1Lauantaina klo 12 paljastettiin Mathias Rustin kuuluisan rauhanlennon muistotaulu. Tuona päivänä tuli kuluneeksi 29 vuotta hänen lennostaan Helsinki-Malmilta Moskovan punaiselle torille. Työesteen takia tilaisuudesta estynyt Rust lähetti juhlayleisölle tervehdyksen.

”Malmin lentoasema oli tärkeä etappi matkallani Moskovaan, rauhan lähtökohta. Jos lentoasema katoaisi, ei se olisi pelkästään hyvin surullista mutta myös suuri tappio vapaudelle, sillä ilmailu on ainutlaatuinen rauhan lähettiläs.”

Malmi Fly in on muodostunut mainioksi koko perheen tapahtumaksi. Mistään lentonäytöksestä ei ole kyse, mutta jo pelkkä lentokoneiden ja normaalin lentoliikenteen katseleminen on monelle riittävä ohjelma.

MalmiOpen16_2Nyt kentällä oli lisäksi paikalla museolentokone DC-3, useita taitolentäjiä harjoittelemassa syksyn lentonäytökseen, yleisölennätyksiä helikopterilla ja lentokoneella, tutustumiskierroksia kentän historialliseen ympäristöön ja monenlaista lasten leikkitoimintaa.

Paikalla kävi viikonlopun mittaan tuhansia ihmisiä. Lentoliikenne sujui lennonjohdon ohjauksessa normaalisti.

"Tilaisuudessa yleisin puheenaihe oli Helsingin kaupungin suunnitelma kentän ilmailutoiminnan lopettamisesta. Sulkemisuhka on tullut varsinkin kansainvälisille vierailijoille yllätyksenä ja järkytyksenä", Malmin lentoaseman ystävien puheenjohtaja Timo Hyvönen sanoo.

"Sunnuntai-iltana kuudella lentokoneella saapunut hollantilainen seurue oli ällistynyt ja kertoi jakavansa tietoa asiasta kansainvälisissä ilmailupiireissä."

Helsinki-Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentoasema. Sieltä on ennätyspäivänä lennetty jopa 483 lentoa lennonjohdon yhdeksän tunnin aukioloaikana. Keskimäärin kentältä lennetään päivittäin 150–200 lentoa lennonjohdon aukioloaikana eli noin 20 lentoa tunnissa.

Ajankohtainen tilannekatsaus Helsinki-Malmin lentoaseman uhanalaisesta tilanteesta on tästä. Rustin tervehdyksen voi lukea kokonaisuudessaan tästä.