Malmin lentoaseman kohtalo käsittelyyn valtakunnan tasolla

Malmin-lentoasema-ilmasta_2Hallituksen muodostajaksi tuleva Keskustapuolue on esittänyt Malmin lentoaseman toiminnan käsittelyä hallitusneuvotteluissa. Malmin lentoaseman ystävät ry. tervehtii tätä aloitetta ilolla. Se toivoo lentoaseman tulevaisuudelle asiallista ja tosiasioihin perustuvaa keskustelua sekä faktatietoihin perustuvaa suunnittelua.

”Lopultakin asia nostetaan kunnolliseen käsittelyyn” toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen.

”Tähän mennessä lakkauttamista on ajettu vajavaisin ja väärin perustiedoin”.

Lentoaseman esitetyillä lakkauttamistoimilla on suuri valtakunnallinen merkitys. Kokonaisuutena ala tuo valtiolle vuosittain 2,5 miljardia verotuloja ja edustaa jo 3,2 % Suomen bruttokansantuotteesta. Yleisilmailun operaatioista 44.2% tapahtuu Helsinki-Malmin lentoasemalla, ja se on Suomen ammattilentäjäkoulutuksen keskus.

Lentoaseman lakkauttaminen olisi raskas isku koko Suomen ilmailuteollisuudelle, joka on yksi harvoja kasvavia vientiteollisuuden aloja. Helsingin kaupungille lentoasema voi olla suuri erottava tekijä kansainvälisessä kilpailussa, kun metropolin saavutettavuus säilyy ja paranee.

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Malmin lentoaseman ystävät ry toivoo nyt asiallista, tosiasioihin perustuvaa keskustelua ja faktatietoihin perustuvaa suunnittelua. Asuntorakentamisen perusteluiksi esitetyt tiedot ovat sen mukaan  olleet suurelta osin vajavaisia.

"Valtion ja Helsingin kesken on varmasti mahdollista päästä hyvään vuoropuheluun ja sopimukseen järjestelystä, jossa sekä valtakunnan että Helsingin kaupungin etu toteutuvat", toivoo MLY lausunnossaan.

Lentoasemalla on kansallista merkitystä myös kulttuuri- ja luontoasioissa. ”Lentokentälle on muodostunut erityinen flora ja fauna vuosikymmenten saatossa ja se on useiden suojeltujen eläinlajien tukipiste” toteaa yhdistyksen varapuheenjohtaja Jarmo Nieminen.

"Kentän merkittävät kulttuuriarvot on tunnustettu koko lentokenttäalueen RKY-merkinnällä ja Koillis-Helsingin asukkaille kenttä on suuri ruumiinkulttuurin vaalimisen keskus” hän jatkaa.