Malmin ylle nousee lentonäytöksen ajaksi reilun kolmen kilometrin korkuinen ilmatilapylväs

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Lentonäytöksen Helsingin ylle tuova Malmi 80th Anniversary Airshow -tapahtuma varaa ilmatilaa Helsingin yltä 8. elokuuta alkaen. Varsinainen lentonäytös järjestetään viikonloppuna 13.-14. elokuuta. Korkeimmillaan ilmatilavaraus yltää lentopinnalle 110, joka mahdollistaa korkeankin näytösohjelman lentämisen mm. Ilmavoimien F/A-18 Hornetilla.

Hfias15_hornet_flareelsinki-Malmin lentoasema valmistautuu nyt elokuussa 2016 kenties historiansa viimeiseen lentonäytökseen. Luvassa on paljon nähtävää, kun mukana on Suomen Ilmavoimat F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän solo-ohjelmalla sekä Midnight Hawks -taitolentoryhmällään.

Taivaalla nähdään myös huipputaitolentoa,  jossa kuumimpana on mukana melkoinen huimapää Jurgys Kairys. Suomalaisosaamista esittelee puolestaan mm. Arctic Eagles.

Malmin lentokentän yläpuolelle perustettava tilapäinen TRA-alue (Temporary Reserved Airspace) mahdollistaa lentonäytöstoiminnan. Alue varaa ilmatilaa Malmin lähialueelta ja Helsinki-Vantaan lentaoseman lähestymisalueelta.
 
Lentonäytöspäivien lisäksi lentopinnalla 110 yltävä TRA-alue tulee olemaan aktiivinen myös mahdollisen harjoitustoiminnan tarpeisiin 8. elokuuta alkaen päivittäin muutamien tuntien ajan. Lentonäytöspäivinä ilmatilavaraus ei ole voimassa Helsinki-Vantaan lentoaseman iltapäivän ruuhkatuntien aikana. Silloin Helsinki-Vantaan lennonjohto käyttää ilmatilaa normaalisti kaupallisen liikenteen tarpeisiin.
 
FIAS_yleiso_ArcticEaglesItse Malmin lentoaseman lähialue on varattu pääsääntöisesti lentonäytöstoiminnan tarpeisiin torstaista 11. elokuuta alkaen Viimeisten näytökseen osallistuvien koneiden on määrä saapua perjantaiaamulla 12. elokuuta.
 
Lentonäytös aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä myös Malmilla sijaitsevien lentokoneiden paikoitukseen, kun yleisöalue laajenee asematasolle. Lentoasemalla on näytöksen aikana käytössä pääkiitotie 18/36.

Nykytiedon mukaan näyttää todennäköiseltä, että kyseessä  voisi olla vuonna 1936 valmistuneen Malmin lentoaseman 80-vuotisen historian viimeinen lentonäytös. Lentoasemaa uhkaa Helsingin kaupungin uusi yleiskaava ja asuntorakentaminen 25 000 asukkaalle.

 Lue myös: