Matkamessut avautuvat tänään suurelle yleisölle - alan väki hyöri paikalla jo eilen

matkamessut15_2Vuoden 2015 Matkamessut käynnistyivät torstaina ammattilais- ja mediapäivällä. Perjantaina on suuren yleisön vuoro päästä nuuskimaan alan uusia tuulia. Teemamaana on Egypti. Useiden vuosien tauon jälkeen myös Finnair on mukana. Takavuosina samaten näyttäviä osastoja pystyttänyt Blue1 on edelleen läsnä, mutta enää vain osana SAS:n brändiä.

Matkamessuja pidetään Pohjois-Euroopan suurimpana alan tapahtumana. Se tarjoaa hämmästyttävän laajan kattauksen erilaisia alaan liittyviä osastoja - ja myös sellaisia, joiden yhteys matkailuun vaikuttaa aika löyhältä. Halleista löytyy esimerkiksi erilaisia elintarvikkeita myyviä ständejä.

Tänä vuonna Matkamessuilla on mukana on 86 maata ja aluetta eri puolelta maailmaa, Niistä seitsemän ovat ensikertalaisia: Antigua & Barbuda, Costa Rica, Madagaskar, Kambodza, Bhutan, Uganda ja Ghana. Lisäksi on tavanomaiseen tapaan laaja kotimaisten kohteiden alue.

Kaikkiaan näytteilleasettajia on 835. Niiden osastot ovat vallanneet Messukeskukssta 9491 neliömetriä. Viime vuoden viikonlopputapahtumassa vieraili 67 000 kävijää.

matkamessut15_3Finnairin osasto oli takavuosina ensimmäinen, minkä messuille pääsisäänkäynnin portaiden kautta saapuva vieras näki. Useiden vuosien poissaolon jälkeen lentoyhtiö on nyt löytänyt uuden mainion sijainnin molemmin puolin päähallin keskuskäytävää. Osastolla ovat kumppanina Aurinkomatkat. SMT oli mukana vain ammattilaispäivillä erillisellä Business Travel Forumin osastollaan.

Kuten Lentoposti.fi eilen kertoi, korkealle nostettu A350 XWB -koneen siipilavaste wingleteineen (kuvassa vasemmalla) toimii Finnairin osaston katsemagneettina. Näin siitä huolimatta, että hallin pylväsrakenteet ja naapuriosastot rajoittavat hieman sen näkyvyyttä.

Finnairin kirkkaasti valaistu osasto on messuhallin hämärässä yleisvalaistuksessa valkoisuudessaan lähes häikäisevä. Se pysäyttää väkeä siinä määrin, että alueen voi ennustaa ruuhkautuvan viikonlopun yleisöpäivinä.

Osastolla päivystävä Finnairin henkilökunta on pukeutunut teemaan sopivasti valkoisiin huppareihin. Jalkineina ovat värikkäät Conversen tossut.

matkamessut15_5Ammattilaispäivänä torstaina paikalla oli myös runsaasti yhtiön korkeinta johtoa aina toimitusjohtaja Pekka Vauramoa myöten, kaikki toki samoissa yhtenäisissä asuissa.

Mukana oli myös markkinointijohtaja Jarkko Konttinen. Kuvassa hän on lounastauolla Messukeskuksen ravintolaan rakennetussa Finnair Sky Bistrossa. Ostettavana on samoja tuotteita kuin yhtiön lennoillakin.

Myös muita lentoyhtiöitä mukana

Kun Blue1 lensi omaa reittiverkostoaan, silläkin oli näyttävä osasto aivan pääsisäänkäynnin portaiden lähellä. Nyt yhtiö näkyy lähinnä pieninä logoina SAS:n osastolla, joka sijaitsee suurelta yleisöltä suljetulla Business-toimijoiden alueella.

Blue1 jatkaa SAS:n lentojen tuotantoyhtiönä. Sen kuutta McDonnell MD-95 / Boeing 717 -konetta ollaan ilmeisesti lähiaikoina vaihtamassa SAS:ltä saatavaan Boeing 737-600 -kalustoon.

Tokiosta Helsinkiin Boeing 787 Dreamliner -koneella lentävä Japan Airlines on myös jälleen mukana Matkamessuilla. Yhtiön viime kesä sujui hyvin täyttöasteiden ollessa kiitettäviä, Talviaika on vastaavasti haastavampaa.

JAL:n osastolla on viimevuotiseen tapaan katseenvangitsijana puusta rakennettu täydellinen matkustajakoneen ohjaamo, jossa on aidon näköiset näyttöpaneelit. Sen on rakentanut puhdetöinään yhtiön eläkkeelle jäänyt mekaanikko.

Maaosastoilta löytyi myös lentoyhtiöitä osana kokonaisuutta. Näitä ovat esimerkiksi TAP Portugal, Air Madagascar, Thai Airways International, Turkish Airlines ja Aeromexico.

Suomalaiset viranomaiset mukana

matkamessut15_1Matkamessuilla on myös runsaasti erilaisia suomalaisia viranomaistoimijoita, jotka esittelevät toimenkuvaansa ja valistavat matkustajia mahdollisista matkoilla vastaan tulevista ongelmista.

Näitä ovat mm. Tulli, liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Ulkoasianministeriö. Finavialla sen sijaan ei ole tänä vuonna osastoa.

Kuvassa vasemmalla on osa UM:n osastolla esillä olevista  historiallisista passeista. Niitä on löydetty mm. Suomen edustustojen arkistoista eri maista. Mukana kuvassa vasemmalla ovat myös kaikki nykyisin käytössä olevat passiversiot.

passitVanhimmat esillä olevat matkustusluvat ovat vuodelta 1918, ja näyttelyn kautta yksittäisten ihmisten matka-asiakirjojen välittämät tarinat liittyvät kiehtovalla tavalla laajempaan historialliseen kuvaan.

Mielenkiintoisia ovat myös passien henkilökuvat. Mukana on studio-otoksia ja jopa kahta henkilöä esittäviä valokuvia (kuva oikealla).

Suomelle haetaan näkyvyyttä maailmalla myös messujen matkabloggaajaohjelmalla. Sen merkeissä maahamme on tuotu 50 kansainvälistä alan kirjoittajaa. +TT+

Matkamessut ja Caravan-messut ovat avoinna yleisölle perjantaina 16.1. klo 12-19 sekä la-su 17.-18.1. klo 10-18.

Messujen nettisivut: Matkamessut 2015

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja Matkamessuista: