Miehittämätön RQ-4 Global Hawk lensi 5700 km ilmailunäyttelyyn Australiaan (video)

globalhawk_2_RAAFMiehittämätön RQ-4 Global Hawk -ilma-alus laskeutui eilen 21. helmikuuta Avalonin kentälle Australiassa. Yhdysvaltojen ilmavoimien kone oli lähtenyt Andersen Air Force Basesta Guamin saarelta. RQ-4 on mukana  Avalon Air Show'ssa. Kyseessä on Global Hawkin ensiesiintyminen kansainvälisessä ilmailunäyttelyssä.

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk on suurin miehittämätön lentokone. Ensilentonsa se teki 1998. Se kykenee samankaltaisiin tehtäviin kuten Lockheed Martin U-2 "Dragon Lady", mutta miehittämättömänä se voi lentää kauemmin. Australiaan saapunut RQ-4 on 69th Reconnaissance Groupin kalustoa.

Global Hawkin toiminta-aika on yli 34 tuntia ja toimintamatka yli 22 800 kilometriä. Liikesuihkukoneen kokoisen mutta siiviltään purjekonemaisen ilma-aluksen kärkiväli on 39,8 metriä. Pituutta sillä on 14,5 metriä ja painoa 6781 kiloa.

Koneessa on V-peräsimet ja sen huippunopeus on 310 solmua. RQ-4:n voimanlähteenä on yksi Rolls Royce North American F137-RR-100 -suihkumoottori. Lakikorkeus on 18 200 metriä.

globalhawk_1_RAAFUAV:tä (Unmanned Aerial Vehicle) ohjaa satelliittilinkin kautta kolmen hengen miehistö, joka voi olla missä päin maailmaa tahansa. Satelliittiantenni on koneen keulan yläpuolisessa pullistumassa.

Global Hawkin hyötykuorma on 910 kiloa. UAV voidaan varustaa kulloisenkin tehtävän vaatimilla sensoreilla. Niitä voivat olla erilaiset tutkat, kamerat sekä elektronisen tiedustelun järjestelmät.

Global Hawkilla on miehittämättömien ilma-alusten lentomatkan maailmanennätys. Vuonna 2001 kone lennätettiin Edwardsista Yhdysvalloista Australiaan. Matkaa kertyi 13 219 km ja aikaa kului 22 tuntia. Pisin lentoaika kellotettiin 2008, jolloin Global Hawk lensi 33,1 tuntia jopa 60 000 jalan korkeudessa.

Syy koneen tuloon Avaloniin on Australian päätös hankkia Global Hawkin meritiedusteluversio MQ-4C Triton. Niitä aiotaan käyttää maata ympärövien laajojen merialueiden valvontaan. Global Hawk on Avalon Air Show'ssa vain maanäyttelyssä. +TT+

Video: Global Hawk laskeutuu Avaloniin.

Lue lisää aiheesta Lentoposti.fi:stä: