Miehittämätön stealth-taistelukone aloitti kansioperoinnin tukialuksella

x47net_2_usnavyNorthrop Grumman X-47B -miehittämätön taistelukone (UCAS) nostettiin marraskuun lopussa USS Harry S. Truman -lentotukialukselle. Nyt alus on merellä ja ensimmäiset rullauskokeet X-47:llä muiden koneiden seassa lentokannella tehtiin sunnuntaina.

Ensimmäiset koerullaukset sujuivat hyvin ja osoittivat, että näinkin suuren lennokin operointi kauko-ohjattuna tukialuksen kannella onnistuu. Kyseessä on jopa ilmailuhistoriallisesti merkittävä tapahtuma.

Mikäli jatkokin sujuu suunnitellusti, on mahdollista että X-47B tekee ensimmäisen UCAV-lentoonlähdon (Unmanned Combat Air System) lentotukialuksen katapultista vielä nyt käynnissä olevan purjehduksen aikana.

x47net_1_usnavyMiehittämättömiä stealth-ilma-aluksia on nähty tukialusten kansilla niin mielikuvituksellisissa elokuvissa kuin optimististen konevalmistajien photoshopilla muokkaamissa valokuvissa. Nyt julkaistut 9. joulukuuta otetut US Navyn kuvat ovat oikeita (klikkaa suuremmaksi).

Kuvissa X-47B rullaa USS Harry S. Trumanin normaalissa käytössä olevalla lentokannella kansimiehistön kauko-ohjaamana. Ympärillä on satojen miljoonien dollarien arvosta F/A-18 Super Hornet -hävittäjiä, C-2 Greyhound -yhteyskoneita ja H-60 SeaHawk -helikoptereita.

X47net_cat_usnavyJatkossa X-47B:llä ajetaan eri puolilla alusta ja testataan sen sopivuutta hisseihin, liikuttelua hangaarikannella sekä tietenkin katapultille siirtymistä. Koneen ylös taittuvat siivenkärjet helpottavat käsittelyä ahtaissa tiloissa.

X-47B on jo tehnyt onnistuneita startteja maalle sijoitetusta höyrykatapultista (kuva oikealla), joten varsinaisen lentoonlähdön laivaltakin pitäisi olla rutiinia. Mahdollisesta laskusta takaisin tukialukselle ei ole vielä ole mainittu mitään.

 

US Navyn video X-47:stä tukialuksella: YouTube

Lue myös: