Onnettomuustutkijat saapuivat Jaavanmerelle paikantamaan QZ8501:n lennontallentimia

Basarnas_Phanang_D6_1(päivittynyt 17.10) Jaavanmerellä tehtävät etsintä- ja pelastustoimet jatkuvat kuudetta päivää kovassa merenkäynnissä. Onnettomuustutkijat ovat saapuneet etsintäalueella ja aloittavat toimet lennontallentimien paikantamiseksi.

Merellä puhaltava jopa 40 solmun voimakkuudella puhaltava tuuli ja kova aallokko eivät ole keskeyttäneet etsintöjä Indonesia AirAsian lennon QZ8501 Airbus A320-200 -matkustajakoneen osien paikantamiseksi ja uhrien nostamiseksi. Etsintäalueen koko kuudennella päivällä on edelleen noin 43 000 neliökilometriä. Lennontallentimia etsitään noin 5100 neliökilometrin laajuiselta alueelta.

Etsinnöissä on mukana 17 laivaa ja 29 helikopteria ja lentokonetta. Basarnas_SAR_day6_1Phanang aluksen kerrotaan nostaneen merestä päivän aikana yhden ruumiin. Sukeltajat joutuvat edelleen odottamaan sään paranemista.

Kuudennen päivän päätteeksi kaikkiaan 30 ruumista on nostettu merestä, kertoo Indonesian etsintä- ja pelastuspalvelusta vastaava Basarnas. Niistä kahdeksan on jo toimitettu Surabayaan, 10 on matkalla. Neljä on edelleen Pangkalan Bunissa ja kahdeksan eri laivoilla.

Toimet A320 -matkustajakoneen rungon paikantamiseksi etenevät. Ranskan onnettomuustutkintakeskuksen BEA:n mukaan sen tutkijat yhdessä Indonesian ja Singaporen tutkijoiden kanssa osallistuvat vedenalaiseen etsintään. Mukana koneen rungon ja lennontallenninten etsinnässä on kolme laivaa.

Tutkijat saapuivat etsintäalueelle aamulla 2. tammikuuta. Käytössään heillä on mm. hydrofoneja, joiden avulla pyritään paikallistamaan pudonneen Airbusin kaksi lennontallenninta. Onnettomuuden syy selviää hyvin todennäköisesti juuri lennontallentimien tiedoista.

IndonesiaAirAsia_A320_PKAXC_wikimedia_AeroIcarusDigital Flight Data Recorder (DFDR) tallentaa lennonparametrit ja Digital Cockpit Voice Recorder (DCVR) äänittää keskustelut ja merkkiäänet ohjaamosta. Laitteet on tehty kestämään kovia iskuja sekä kuumuutta. Niissä on veden alla toimiva lähetin, joka auttaa paikallistamisessa.

Päivitys 17.10: Lisätty merestä nostettujen ruumiiden määrä.


Lue myös:

Kova merenkäynti vaikeuttaa AirAsian lennon QZ8501 pelastustoimia - etsintäaluetta laajennettiin
Indonesialaiskoneen etsinnät jatkuivat Jaavanmerellä - sukeltajat odottavat sään paranemista