Mereen syöksyneen indonesialaiskoneen lennontallentimet paikannettu

Basarnas_meri_D5_1Etsintäoperaatioon osallistuneet alukset ovat ilmeisesti paikallistaneet Indonesia AirAsian Airbus A320 -koneen lennontallentimet, kertoo maan merivoimat. Mustina laatikkoinakin tunnetut laitteet löytyivät voimakkaana kuultujen ULB-paikallistamissignaalien perusteella. Tallentimet ovat vielä jumissa rungon osien alla eivätkä sukeltajat ole päässeet niiden luo, kertoo Straits Times.

Tarkoituksena on maanantaina nostaa rungon kappaleita pintaan niin, että tallentimet vapautuvat tai nousevat niiden mukana. Aiemmin merestä alle kilometrin päästä löydetyssä Airbusin peräosassa oli jo mukana kappale koneen rungon kylkeä.

Flightdatarecorder_NTSBPaikallistamiseen osallistuivat MGS Geosurvey, KN Baruna Jaya 1 ja SV Java Imperia -alukset. Etsijät kuulivat vahvan akustisen signaalin, jonka uskotaan tulevan lennontallentimien Underwater Locator Beacon -lähettimistä (ULB, kuvassa vasemmalla). Lähetteen perusteella noin 30 metrin syvyydessä oleva sijaintipaikka määritettiin.

Straits Timesin mukaan sukeltajien toimintaa helpottaa se, että paikalla on hiekkapohja, joten näkyväisyys on parempi. Pohjavirtaus puolestaan hankaloittaa vedenalaista työskentelyä.

Ohjaamon ääninauhurin ja lentotietojen tallentimien datan toivotaan kertovan, miksi Indonesia AirAsian Airbus A320-200 -matkustajakone (PK-AXC) syöksyi mereen 28. joulukuuta. Lennolla QZ8501 oli kaikkiaan 155 matkustajaa ja seitsemän hengen miehistö. Uhreista on löydetty tähän mennessä 48.