Pirkanmaalle syntymässä uusi miehittämättömän ilmailun osaamiskeskittymä

RPAS_ilmassaIlmailuala on saamassa uutta nostetta Pirkanmaalla, kun seudullinen miehittämättömän ilmailun osaamiskeskittymä syntyy. Keskittymä tulee kokoamaan yhteen ns. drone-osaajat sekä drone-toiminnasta kiinnostuneet pk-yritykset, viranomaistahot, oppilaitokset ja järjestöt. 

"Dronejen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Droneja on Suomessa hyödynnetty esimerkiksi maisemakuvaukseen ja asuntomarkkinoinnissa. Myös telakkatoiminnassa droneja voidaan käyttää laadunvarmistus- ja turvallisuustehtävissä. Voisiko droneja hyödyntää vaikka sosiaali- ja terveysalalla tai logistiikka-alalla? Uskon, että mahdollisuuksia on, kun saadaan drone-osaajat yhteen", kertoo hankkeen projektipäällikkö Joni Nieminen TAMKista.

Tampereen ammattikorkeakoulun koordinoima DRONE-osaaja -ESR-hanke toteutetaan aikavälillä 1.1.2017 - 31.12.2018.

TAMK_logoDRONE-osaaja -hankkeen tavoitteena on luoda Pirkanmaalla drone-palveluita tarjoaville ja -hyödyntäville sekä niihin liittyvää teknologiaa kehittäville pk-yrityksille mahdollisuuksia verkostoitumiseen, osaamisen vahvistamiseen sekä uusien innovaatioiden ja liiketoiminnan luomiseen yhteisessä klusterissa.

Klusteria vahvistamaan kutsutaan myös alueen viranomaisia, järjestöjä ja oppilaitoksia. Hankkeessa partnerina toimii TTY.

Hankkeen toiminnot kytkeytyvät Tampereen Smart City -ohjelmaan, jonka tavoitteena on rakentaa Tampereesta kansainvälisesti tunnettua, vetovoimaista ja älykästä kaupunkia, jossa yritykset ja asukkaat ovat mukana käytännön kehittämisessä.

Pirkkala_koulk_2017_hallit_ulkoa Ilmailualan kehittäminen on yksi Pirkanmaan kehittämiskohteista. Toinen merkittävä hanke on Tampere-Pirkkalan lentoasemalla huhtikuussa 2017 käyttöönotettava uusi ilmailualan oppilaitos.

"Drone-osaamista voidaan tuoda palvelemaan monia uusiakin osa-alueita Tampereen kaupungin viranomaistehtävissä, kuten esimerkiksi kiinteistönmuodostus- ja mittauspalveluissa tai kunnossapitotehtävissä. Samoin esimerkiksi aiempaa monipuolisemman ilmakuvauksen lisäksi hyötyjä voidaan saada esimerkiksi pelastustoimessa ja maa- ja metsätaloudessa", kertoo suunnittelupäällikkö Päivi Rajala Tampereen kaupungilta.

Hankkeen avausseminaari järjestetään TAMKilla 26. huhtikuuta 2017 ja siihen kutsutaan alueen miehittämättömän ilmailun osaajia ja toiminnasta kiinnostuneita tahoja. Paikalla seminaarissa on sekä kansallisen että alueellisen tason huippupuhujia. Tapahtumassa on mukana myös Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Lue myös: